“Hayvancılık, doğru yatırım ve politikalarla gelişmeli”

Mersin’de tarım ve hayvancılığın gelişimi için sektör adına çağrıda bulunan Mersinli sektör temsilcileri, hayvancılık sektöründe maliyetler ve genç nüfusun azalması konusuna vurgu yaptı. Yem fiyatlarındaki dalgalanmalara değinen sektör temsilcileri, bu durumun sürdürülebilirliği tehdit ettiğini belirtti.

Verimli toprakları ve ılı­man iklimiyle tarım ve hayvancılıkta önemli bir yere sahip olan Mersin’in, doğru politikalar ve yatırımlar ile gele­cekte daha verimli ve rekabetçi hale geleceğini söyleyen Mersin­li sektör temsilcileri hayvancılık sektöründe yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerileri konusunda DÜNYA’ya açıklamalarda bu­lundu.

Özellikli girdi maliyetle­ri ve sektöre verilecek teşviklere vurgu yapan Damızlık Sığır Ye­tiştiriciler Birliği Yönetim Kuru­lu Başkanı Nuri Demirbaş, Tar­sus Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Veyis Avcı, Anamur Zi­raat Odası Yönetim Kurulu Baş­kanı Ahmet Şeref Gümüş ve Mut Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz hay­vancılık sektöründeki sürdürü­lebilirliğin küçük aile işletmele­riyle mümkün olacağını belirti.

“Üreticilerin maliyetleri artıyor, destek şart”

Hayvancılık sek­töründeki girdi ma­liyetlerinin, üreti­cilerin karşılaştığı en büyük sorunla­rın başında geldiği­ni söyleyen, Mersin Damızlık Sığır Ye­tiştiricileri Birliği Yönetim Kuru­lu Başkanı Nuri Demirbaş, “Mer­sin’de hayvancılık yapan çiftçiler yüksek yem, ilaç, veterinerlik hiz­metleri ve diğer tarımsal girdiler­le karşı karşıya. Yem fiyatların­daki dalgalanmalara bağlı olarak üreticilerin maliyetleri artmak­ta ve bu da üretim sürdürülebi­lirliğini tehdit etmektedir” dedi.

Hayvancılık sektöründe yer alan üreticilerin yüksek enerji ve yakıt maliyetleriyle baş edemediğini ve bu durumun, sektördeki kârlılığı ve sürdürülebilirliği tehdit etti­ğini kaydeden Demirbaş, “Ancak, yenilenebilir enerji kaynakları­nın kullanımı, enerji verimliliğini artıran teknolojilerin benimsen­mesi ve çevre dostu çözümler, bu maliyetlerin düşürülmesine yar­dımcı olabilir. Hem devlet politi­kaları hem de özel sektörün katkı­larıyla, enerji maliyetleri üzerin­de etkili bir yönetim sağlanabilir, böylece sektördeki üreticilerin karşılaştığı ekonomik zorluklar hafifletilebilir” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2024 yılı desteklemesinde pozi­tif ayrımcılık yaparak gençlere ve kadınlara ilave destek yaptığını dile getiren Demirbaş, “Gençlerin ve kadınların tarım ve orman sek­törlerinde daha fazla yer almasını teşvik etmek amacıyla çeşitli pro­jeler geliştirilmesi özellikle kır­sal kalkınma, sürdürülebilir tarım uygulamaları ve yenilikçi girişim­ler için önemli bir fırsat sunmak­tadır.

Bakanlığımız, gençlerin ve kadınların sektördeki potansiyeli­ni en üst düzeye çıkarabilmek için finansal destekler, eğitim prog­ramları, hibe ve kredi imkânla­rı gibi çeşitli araçlarla bu grupları teşvik etmelidir. Bu yaklaşım, sek­tördeki cinsiyet eşitsizliğini azal­tarak, gençlerin tarıma ilgisini ar­tıracak ve kırsal kalkınmayı hız­landıracaktır” ifadesini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Marketlerde satılan iki markanın balları sahte çıktı

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıkladığı hileli gıdalar listesine iki...

Trendyol ve UNDP işbirliğiyle hayata geçirilen Yarının Köyleri’nde üçüncü merkez Taraklı’da açıldı

Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde...

Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen kar yağışı için tarih verdi

Hafta sonu hava durumu nasıl olacak? Türkiye genelinde hava...

Apdurrahman Yıldırım Tarımda strateji arayışı

Ekim ayı enflasyonu yine beklentilerden yüksek çıktı ve yüzde...