‘Günde 1 elma’ önerisi ne kadar doğru?

Isobel Whitcomb / The New York Times

“Günde bir elma” aşırıya kaçmak gibi görünebilir, ancak belki de dünyanın en popüler meyvesi olan elma gerçekten de faydalarla dolu. Elma, vücudumuzun kendi başına sindiremediği bir tür kompleks karbonhidrat olan diyet lifi açısından zengin. Bu lif, bağırsaklarımızdaki birçok bakteri türü için besin görevi görüyor. Bu bakteriler sağlığımız üzerinde güçlü bir etkiye sahip ve kanser riskinden kiloya ve ruh haline kadar her şeyi etkiliyor.

Buna ek olarak, elma-nın kendisi de bir dizi faydalı bakteri içeriyor. Bir elma yediğinizde, bu bakterilerden bazıları mikrobiyomunuzun bir parçası haline gelebilir. Uzmanlar elmanın “prebiyotik gibi davranmanın yanı sıra probiyotik gibi de davrandığını” belirtiyor.

Elma, sağlıklı kolesterol seviyelerini korumaya yardımcı olabilecek bir lif olan pektinden yüksek miktarda içeriyor. Elma ayrıca, bitkilerin kendilerini elementlerden korumak için ürettikleri küçük, sağlığı teşvik eden moleküller olan polifenollerin en büyük diyet kaynaklarından biri. Elmada bulunan ve flavonoidler olarak adlandırılan bazı polifenoller, kan damarlarından akarak genişlemelerine neden olan bir gaz olan nitrik oksit üretimini teşvik ediyor. Danimarka Kanser Enstitüsü’nden Nicola Bondonno, bunun tansiyona iyi geldiğini söylüyor.

Kabuğunu soymayın

Elmadaki polifenoller iltihaplanmayı azaltabilir ve bu da muhtemelen hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Araştırmacılar ağustos ayında, yaklaşık 20 yıl boyunca 119.000’den fazla kişiden toplanan sağlık verilerini analiz eden bir çalışma yayınladı. Çalışma, günde ikiden fazla elma yediğini bildirenlerin daha sonra kronik obstrüktif akciğer hastalığına yakalanma şansının %30 daha düşük olduğunu ortaya koydu. Queen’s University Belfast’ta önleyici tıp kürsüsü başkanı Aedin Cassidy, “Günde sadece yarım porsiyonda bile faydalar gördük” dedi. Çalışma, elma tüketmenin KOAH riskini de azalttığını ortaya koydu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Gürkan Akgüneş, Tavuklar gerçekten geziyor mu?

Gerçekten de yumurta paketlerine bakıldığında, “Gezen tavuk” yazılı yumurtaların...

İdil Çimrin ,Keçiboynuzu ile gelen sağlık

Anadolu'da harnup adıyla bilinen keçiboynuzunu ne kadar tanıyoruz? Hadi...

İrfan Yalın: Koleksiyoncunun kaleminden: Sirkenin öyküsü (2)

Sirke 5. yüzyıldan sonra tam bin yıl boyunca tüm...

Marketlerde yeni zam dalgası: Birçok üründe etiket değişti! ‘Giderlerimiz artıyor’ savunması

Marketler, yeni yılın başındaki asgari ücret zammını bile beklemeden...