GMO Başkanı Yaşar Üzümcü, merdiven altı üretim yapanlara fırsat kapısının aralandığını söyledi

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Üzümcü, “Sahte alkolden ölümlerin yaşandığı başka ülke duymuyoruz. Vergi kabul edilebilir seviyeye inmeli” dedi.

– Hileli ürünler Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sitesinde açıklanıyor, nedir dikkatinizi en çok çeken?

Ülkemizde büyük bir gıda sanayine sahiptir. Bunun çok büyük kısmı ise dünya standartlarında kaliteli ve güvenli gıda üretiyor. Gıda sanayi, ülkemize dış ticarette net artı kazandıran ender sektörden biri. Üreticilerin çok büyük kısmı yasa ve yönetmeliklere uygun üretim yaparken, her alanda olduğu gibi işini hakkıyla yapmayan bir kesim de bulunuyor. Yasa, “Taklit, tağşiş ve halk sağlığını tehlikeye düşüren gıda üreten kişi ve kuruluşlar, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belli dönem kamuoyuna duyurulur” diyor. Tarım ve Orman Bakanlığı bunu önceden çok belirsiz aralıklarla yapıyordu. Son zamanlarda sıkça açıklanmaya başladı. Web sayfasında, taklit-tağşiş yapan firmalar ile halk sağlığını tehlikeye atan firmalar olarak iki grup halinde yayınlıyor.

– Listelerde en çok hangi ürünleri görüyoruz?

Genelde “pahalı” dediğiniz, et, süt ürünleri ile zeytinyağı, bal gibi ürünleri görüyoruz. Şekerlemeler, enerji içecekleri gibi özel bir takım gıdalarda ise ilaç etken maddeleri çok sık çıkıyor. Bir de yine baharatlarda uygun olmayan boyalarla karşılaşıyoruz.

‘CEZA CAYDIRICI OLMUYOR’

– Firmalar nasıl bu riski göze almaya cesaret ediyor, bu listelerin açıklanması caydırıcı oluyor mu? 

Bunlar kısa sürede, çok kar etme amacı güden kişi ve firmalar. Kendi markasını ve geleceğini düşünen, buna yatırım yapan firmalar bu tür bir yola girmiyor. En büyük sorumluluk Tarım ve Orman Bakanlığı’nda. Bakanlık bu denetimleri yapıyor, duyuyor ama sadece bunları duyurup ceza vermek bunları engellemeye yetmiyor. Asıl hedef, bunları tamamen bitirmek olmalı.

‘ÇÖZÜM: TEKNİK GÖZETİM’

– Nasıl engellenecek?

Bunların engellenmesinin en etkin yolu, tarla veya çiftlikten, işletme ve fabrikalara gelene kadar ve orada bulunduğu süre boyunca her aşama ürünün teknik gözetim altında olmasının sağlanması. Çiftlikte veteriner hekim, tarlada ziraat mühendislerinin gözetimi olmalı. Hayvansal üretimden söz edersek, veteriner hekimler ve gıda mühendisleri tarafından kesimden paketlenmesine, sevkiyatına ve satışına, özetle tüketiciye ulaşana kadar her zincirin her halkasında muhakkak teknik gözetimin olması gerekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

ÜNVER: “ÇİFTÇİNİN ÖDENMEYEN 2024 DESTEKLERİ PUL OLDU!”

https://youtu.be/TBnOAeQC_84?feature=shared CHP Parti Meclisi Üyesi ve Karaman Milletvekili Av. İsmail...

TMO’dan faiz açıklaması: 3-6 aylık banka kredilerine 14,5 milyar TL faiz ödendi!

TMO, Tarımdan Haber’in ‘Toprak Mahsulleri Ofisinde patlak veren faiz...

Konya’da skandal: Kebap ve köfteden domuz eti çıktı

Köfteci Yusuf'ta domuz eti tespit edilmesiyle Türkiye'nin gündemine oturan...

Rekabet Kurumu’ndan BİM’e 1 milyar 300 milyon TL ceza

Rekabet Kurumu, yerinde incelemenin engellendiği gerekçesiyle BİM’e yaklaşık 1,3...