8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, sanatta, mutfakta, sosyal sorumlulukta projektörü yaratıcı kadınlara çevirmekten daha doğal ne olabilir?
Bu yazıda kimler mi var? Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği’nin kanatları altında gelişip serpilen, genç kızlara ve 10-14 yaşlarındaki dezavantajlı çocuklara yönelik bir sosyal sorumluluk projesi ‘Mina’nın Çocukları’, projenin farkındalık yaratmak için benimsediği çağdaş sanat temsilcilerinden Leyla Emadi, fotoğraf sanatçısı Ani Çelik Arevyan ve balık kitabı yazan nadir kadın şeflerden Çiğdem Alagök. Geçenlerde arkadaşım, iş insanı ve eski TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran’ın davetiyle, ‘Mina’nın Çocukları’ projesi himayesinde açılan dördüncü serginin Bebek’te Baylan’daki tanıtım toplantısındaydım. Sergi de zaten hemen karşıdaki Bebek Sarnıcı’nda.
Baylan’da rastladığım tanıdık simalar arasında KAGİDER eski Başkanı Emine Erdem, İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı, kadın hakları savunucusu Avukat Nazan Moroğlu gibi isimler var.
11 Mart 2018 tarihinde arkadaşlarıyla birlikte elim bir uçak kazasında hayatını kaybeden genç iş insanı Mina Başaran’ın anısını yaşatmak üzere başlayan kapsamlı sosyal sorumluluk projesi, eğitime, kadın-erkek eşitliğine gönül vermiş böyle kadınlar sayesinde büyüyor.
TÜKD’nin Mina Başaran bursunu alan üniversiteli genç kızlar mentorluğu öğrenerek yaz aylarında kendi “memleketlerinde” dezavantajlı çocuklara yol göstericileri oluyorlar.
İletişimi telefonla, online sürdürüyorlar.
Nitekim sohbet ettiğim Ordulu Kıymet Altınyurt yaz aylarında çocukların gelişimine destek olduğunu belirterek “Kendim de öğreniyorum. Rehberlik yaptığım çocukla birlikte yol alıyoruz” diyor.
BEBEK SARNICI’NDA KOLEKTİF BAĞ
8 Mart haftasına denk getirilen ‘Kolektif Bağ’ Sergisi’nin sanatçısı Leyla Emadi.
Geçen yıl Tünel’de Metrohan’da hayli ses getiren ‘Kolektif İyileşme’ sergisinin sanatçıları arasında yer alan Leyla Emadi, İran asıllı, Ankara doğumlu bir sanatçı.
Sanat eğitimine Los Angeles’te başlamış halen doktorasını yaptığı Yeditepe Üniversitesi’nden lisans ve yüksek lisansını tamamlamış. Sanatla travmaları iyileştirme, dönüştürme üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. ‘Kolektif Bağ’ sergisini ağırlayan Bebek Sarnıcı, yüzyıllar boyunca barındırdığı bağ ve bahçeleri, sultan bağlarını dereleriyle sulayan Bebek semtinin hemen dört yol ağzında.