Gıdada sorunlar biter mi? Dünya Tahıl Piyasası!

****Enflasyon durmuyor, yoksulluk artıyor!

Bu ayın enflasyonuna baktığımızda, aylık olarak yine yükselmiş. Yıllıkta azda olsa bir düşme var. Bu düşmenin nedeni baz etkisidir.

Tüik

****İstanbul Ticaret Odasına göre aylık enflasyon %125 artmış. Ama yıllık enflasyon %4 düşmüş. Bunun nedeni baz etkisidir.

****ENAG’a göre aylık enflasyon %54 artmış. Ama yıllık enflasyon %4 düşmüş. Bunun nedeni baz etkisidir.

****TÜİK’e göre aylık enflasyon %20 artmış. Ama yıllık enflasyon %5 düşmüş. Bunun nedeni baz etkisidir.

****Kim ne derse desin, çarşıda, pazarda, mutfakta, tarlada enflasyon %80’den aşağı değil. Bana göre de doğru enflasyon göstergesi de budur.

****Ekonomistler de, pahalılıkta bir düşüş trendinin olmadığını söylüyorlar.

***İSO’nun değerlendirmesinde Türk lirasındaki zayıflığın ve hammadde fiyatlarındaki yükselişin, Eylül ayında girdi maliyetlerini daha da artırdığı belirtildi.

Acaba kamu öğretilmiş çaresizlik yaşıyor olabilir mi? Sorunlara önlem almayan Tarım ve Orman Bakanlığı bu konuları unutmuş olabilir mi? Girdi fiyatları çok yükseliyor. Maliyet artıyor. Ürün artışı bekleniyor. Ürün fazla olunca, fiyatlar ona göre artırmıyor. Sorun çıkıyor. Ama önlem alan olmadığı gibi dinleyen de yok…

****Dünya enflasyona bakalım. Ben yıllık oranları yazayım. Sizlerde aylık oranları düşünün… Almanya’da yıllık enflasyon %1.6’ya Fransa’da yıllık enflasyon %1.2’ye İspanya’da %1.5’e İtalya’da %0.7’ye düştü..

****Avrupa Birliği Bölgesinde enflasyonu yıllık %1,8 oldu.

****Acaba bu ülkelerde “faiz sebep, enflasyon sonuç” değil mi?

****Acaba bu ülkelerde ucuz fiyatları belirleyen kim?

****Bu ülkelerin çiftçisi ile rekabet şansımız olabilir mi?

**İTO verilerine göre, gıda harcamaları grubunda aylık %2,63 artış yaşanırken, yıllık artış %56,23 olarak gerçekleşti.

****Gıda üretimindeki düşüş var. Bunun nedeni ne olabilir? Giderek yoksullaşan halkımızın yiyecek alamayacak duruma gelmesi veya ihracat pazarlarımızda bir çöküş olabilir mi?

****Tarım ve Orman Bakanı her hafta bir şeyler açıklamaya çalışıyor. Bakanlık üst düzey bürokratları sosyal medyada bunu hemen paylaşmaya başlıyorlar. Sanki tarımda ve gıdada sorun bitiyor izlenimi veriliyor. Çoğu, açıklanan konunun içeriğinin farkında değil.. Bazılarının görev alanına girmez iken, o konunun mevzuatından haberi yok. İl Müdürleri, taklit, tağşiş ve hileli gıdalar anlık olarak teşhir edecek ve açıklayacaksa öncelikle İl Müdürlüklerine yazılı bir talimat verilmesi gerekecek. İl Müdürlükleri, Valiliklere bağlıdır. Açıklama için, Validen ya Olur alınması ya da Valinin, İl Müdürlerinin açıklama yapması için bu konuda yetkisini devretmesi gerekecek… İl Müdürü kadar, Valilerde sorumlu olacaklar… Bakalım valilik veya il müdürlüğü anında bakanlığın bazen uzun süre açıklayamadığı sonuçları hemen nasıl açıklayacak?

****Tarım, gıda ve halk sağlığı konularında siyaset yapılmamalıdır. Bu konularda sosyal medyada spot cümlelerle reklam yapılması milletimize ne kazandırıyor? Yoksulluğu önleyebiliyor mu? Eğitim kalitesini yükseltiyor mu? Sorunları anında çözebiliyor mu? Halkımızın güvenilir, ucuz, kaliteli ve sağlıklı gıdaya erişimini kolaylaştırıyor mu? Bunlar gerçekleştiğinde beraber sevinelim. Beraber paylaşım yapalım.

****Tarım ve Gıda Bakanı İbrahim Yumak; taklit, tağşiş ve hileli gıdalar anlık olarak teşhir edilecek, diyor.

Neden aylardır yayınlanmadı. Teşhir edilmedi?

****Ben bu yazımı hazırlarken, Tarımdan Haber Sitemizde Sadettin İnan, “Taklit ve tağşiş listesinde ince hesap: Artık Bakan sorumlu olmayacak!” yazısında bunu açıkladı.

Özellikle seçimden önce bu bilgiler oy kaygısı olmaksızın yayınlanacak mı bunu da takip edeceğiz.

****Önemli konulardan bahsedilmiyor. Ülkemizde merdiven altı üretimin devam ettiğini bilmeyen var mı? Merdiven altı üretim yerlerinin adresleri Tarım ve Orman Bakanlığında olmadığından denetlenme şansıda bulunmamaktadır.

****Enflasyon, pahalılık, eğitim sorunları çözülmeden bu sorunun çözülmesi imkânsızdır. Her üretim yerine bir gıda kontrolü koyarak çözmeye kalkarsanız acaba kaç gıda kontrolüne, araca ve benzine ihtiyaç var? İşletmeler yılda 2 kez gidilen gıda işletmesine, o yıl kimsenin kontrole gelmeyeceği bilir. Buralarda taklit, tağşiş ve hileli gıdalar sorunları için şikâyet olmazsa olursa ne olacak?

****Tarım ve Orman Bakanlığı anlık ve sürekli olarak güncellenecek olan; taklit-tağşiş yapılan gıdalar ile sağlığımızı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini GEÇTE OLSA YAYINLADI.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Serpil Yılmaz ,Balıkçılar asgari ücreti ihracatla aşıyor

Ekonomi dünyası asgari ücret tartışmasına kilitlendi. 17 bin 2...

İncili Gastronomi Rehberi’ Ödül töreni

Bir yıllık emeği bir yazıda anlatmak kolay değil. Özellikle...

112 Milyon Liralık Tarımsal Destekleme Ödemesi Hesaplara Aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan tarımsal destek ödemeleri...

5 yılda Türkiye’nin en büyüğü oldu: Nusret’e bile satıyor

Amasya’da beş yıl önce köyündeki tarlasına safran bitkisi tohumları...