Gıda kalitesi ve güvenliğini iyileştirmek için veri ve yapay zeka!

Uzmanlara göre yapay zeka gıda sektöründe tedarik zinciri izlenebilirliğini arttırma, verimliliği ve ürün kalitesini iyileştirmede önemli bir rol oynayabilir.

Gıda güvenliği uzmanı Anoek van der Wal, newfoodmagazine.com’da yayınlanan makalesinde, yapay zekanın gıda üretim süreçlerindeki rolünü değerlendirdi.

Gıda işletmeleri için gıda güvenliği

Gıda işletmeleri için gıda güvenliği, yasal ve güvenli bir şekilde faaliyet göstermek için gereklidir. Tedarik zincirinin tamamını ve bununla ilişkili gıda güvenliği risklerini anlamak, riskleri kontrol etme ve azaltma stratejisini belirler.

Tedarik zincirinin herhangi bir noktasında, herhangi bir zamanda sapmalar meydana gelebileceğinden, gıda güvenliğinin yakından ve dikkatle izlenmesi gerekir. Bu da gıda güvenliği izleme sistemlerini riski yönetmek ve kaliteyi tutarlı tutma bağlamında çok önemli hale getirir.

Ancak bu zaman alır. Tüketicilerin keyifle tüketmesi için üretilen gıda bileşenlerinin en yüksek standartlarda üretilmesini sağlamak için her yıl binlerce saat harcanır. Gıda güvenliğini izlemenin daha etkili ve güvenilir yollarını bulmak, özellikle de üretim hatlarının çalışmasını ve müşterilerin tedarikini sağlamak için hız ve verimlilik çok önemli olduğunda, her üreticinin listesinin başında yer alır.

İnovasyonun önemi

Küresel tedarik zincirleri çok sayıda baskıyla karşı karşıya olduğundan, üretkenliği ve güvenilirliği artırmaya yönelik yöntemlerin tümü, gıda endüstrisinin tüketicileri memnun etmesine yardımcı olabilir. İşte bu noktada inovasyon devreye giriyor…

Gelişen teknolojiler gıda güvenliği için heyecan verici olanaklar sağlıyor. Gıda kalitesi veya güvenliği sorunları ne kadar çabuk fark edilirse, o kadar çabuk çözülebilir.

Yeni teknolojiler sadece gıda kalitesi izlemenin hızını ve doğruluğunu artırmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda genellikle karmaşık ve gezinmesi zor olan gıda tedarik zincirlerinin izlenebilirliğini de geliştirir. Sektör için henüz erken olsa da sürdürülebilir gıda bileşenleri sağlayan bir firma olan Ofi’de farklı yaklaşımlar test ediliyor.

Otomasyon büyük bir fark sağlıyor

Hollanda’da Koog aan der Zaan’daki laboratuvar test tesisi örneği önemli. Önceden, kakao bileşenlerini işlemek için kullanılan ekipmandan gelen ölçümler el ile olarak yakalanıyor ve bu nispeten zaman alıyordu. Ekipmanın verileri doğrudan yakaladığı ve sistemlerimize beslediği bir laboratuvar bilgi yönetim sistemi (LIMS) devreye alındı ve elle veri toplama ihtiyacı ortadan kaldırıldı. Bu da ihtiyaç duyulan ölçümlerin çok daha düzenli ve hızlı bir şekilde toplanabileceği anlamına geliyor.

Ayrıca kakao işleme tesislerinin çoğunda daha fazla kızılötesi ekipman teknolojisi (NIR’ler) kullanarak analiz hızımızı arttırıldı. Daha önce 30-45 dakika süren bir ölçüm süresi 5 dakikaya düştü. Bu da daha fazla ölçüm yapılabileceği ve sonuçta daha güvenilir veriler elde edilebileceği anlamına geliyor.

Bu teknolojilerin gerçek potansiyeli, büyük ölçekte uygulandığın elde edilebileceklerde yatıyor. Verilerin tek bir sistemde toplanmasıyla çiftlik ve fabrika arasında daha hızlı izlenebilirlik sağlamak mümkün.

Aynı şekilde, mevcut sistemleri tamamlamak için kakao tesislerine ilave NIR’ler kurmak hedefleniyor. Daha fazla sensör, operasyonların daha iyi bir resmini oluşturmamıza ve bunu yaparken de müşteriler için ürün kalitesinin artması anlamına geliyor.

Yapay zeka, heyecan verici olasılıklar demek

Tedarik zincirimiz boyunca toplanan veri miktarını artırmak, yapay zeka için heyecan verici olasılıkların da önünü açıyor. Daha fazla veri yakaladıkça, daha fazla bilgiyi gerçek zamanlı olarak işlemek gerekecek. Yapay zeka sistemleri bir gün tam da bunu yapabilecek ve daha da doğru ve güçlü bir gıda güvenliği sistemi oluşturulmasına yardımcı olacak.

www.gidahatti.com/haber/19025917/gida-kalitesi-ve-guvenligini-iyilestirmek-icin-veri-ve-yapay-zeka

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...