Pestisit, tarımda ekinlere ve bitkilere zarar verme potansiyeli bulunan haşereleri, istenmeyen yabani otları, böcekleri yok etmek ve kontrol altında tutmak için kullanılan kimyasal bir zehir.
O sağlıklı olduğunu yeni yeni anladığımız ucuz ve doğal yiyeceklerin geçmişte kaldığını hepimiz biliyoruz. Bugünlerde fiyatların giderek ateş pahasına dönüştüğü pazarlardan aldığımız sebze ve meyveleri zehirli tarım ilaçları (pestisit) korkusuyla önce karbonatlı suda sonra da sirkeli suda yıkıyoruz. Belki bu işlemden sonra içimiz rahat ediyor ama gıdalarımızın ne kadar pestisitten arındığını bilmiyoruz. Avrupa çok sayıda zehirli pestisiti yasaklasa da orada da tartışmalar benzer. Örneğin Heinrich Böll Stiftung Derneği tarafından hazırlanan “Tarımda Kullanılan Zehirler Hakkında Gerçekler ve Rakamlar: Pestisit Atlası”, her yıl dünyada yaklaşık 385 milyon pestisit zehirlenmesi vakası yaşandığı ve her yıl 11 bin kişinin doğrudan bu zehirlenme nedeniyle hayatını kaybettiğini ortaya koyuyor.
KİMYASAL BİR ZEHİR
Son dönemde evde ya da dışarıda yediklerimiz gündemimizden düşmüyor. Hatta öyle bir hal aldı ki artık yediklerimizi sorgulamanın ötesine geçip Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kimleri neye göre ifşa ettiğini konuşuyoruz. Belki bu durumu tartışırken büyük resmi de unutuyoruz. Gıdalarımızda dönem dönem sorguladığımız ama artık hayatımızın gerçeğine dönüşen bir konu daha var. O da pestisitler. Pestisit, uzmanlar tarafından özetle tarımda ekinlere ve bitkilere zarar verme potansiyeli bulunan haşereleri, istenmeyen yabani otları, böcekleri yok etmek ve kontrol altında tutmak için kullanılan kimyasal bir zehir olarak tanımlanıyor.