Pınar Enstitüsü’nün koordinasyonunda, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile FAO Türkiye işbirliğiyle hayata geçirilen “Genç Çiftçilerin Sürdürülebilir Tarım ve Kırsal Yaşam Algısı ve Beklentisi” konulu çalıştay Yaşar Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
Çalıştayda Pınar Enstitüsü’nün destekleriyle gerçekleştirilen Genç Çiftçilerin Sürdürülebilir Tarım ve Kırsal Yaşam Algısı ve Beklentisi konulu saha araştırması çalışmasının sonuçlarını değerlendiren Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÇAM) Müdürü Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, köylerde yaşayan gençlerin sadece ekonomik değil sosyal ve kültürel ihtiyaçlarının da karşılanmasının çok önemli olduğunu söyledi. Gülçubuk, araştırma sonucunda genç çiftçilerin gelir ve geçim kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve sosyal güvencelerinin sağlanması gerekliliğine ulaştıklarını belirterek, “Ayrıca genç çiftçilerin kooperatiflerin yönetim kurullarında etkili olmaya ve teknolojik desteğe ihtiyaçları var. Genç çiftçilerimizin sosyalleşme alanlarının gelişmesi, çocuklarının iyi eğitim görmeleri için kırsal bölgelerde nitelikli eğitim öğretim kurumlarının oluşturulması talebi karşılaştığımız ihtiyaçların başında geliyor. Tüm bu konularda kamu kuruluşlarına, sivil toplum kuruluşlarına, özel sektöre ve yerel yönetimlere büyük iş düşüyor” dedi.Yaşar Üniversitesi’nde gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmasını yapan Pınar Enstitüsü Direktörü Ümit Savcıgil, Pınar Enstitüsü olarak bugüne kadar çiftçileri desteklemek ve bilinçlendirmek amacıyla 14 şehirde 132 eğitim yapıp yaklaşık 9 bin çiftçiye ulaştıklarını belirtti. Savcıgil, “Genç Çiftçi Mesleki ve Bireysel Kapasite Gelişimi Programı doğrultusunda ilk olarak 2022 yılında, İzmir’in 10 ilçesinde 93 genç çiftçimizle bir araştırma yaptık. Bugün de, Kütahya Tarım İl Müdürlüğü ile imzalamış olduğumuz protokol çerçevesinde, Kütahya’nın 12 ilçesindeki 114 genç çiftçimiz ile gerçekleştirmiş olduğumuz saha araştırmamızın sonuçlarını değerlendiriyoruz” dedi.
“Tarım Gençlik İçin En Son Cazip Olan Sektörlerden Biri”
Çalıştay’da söz alan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, tarımsal üretimin güçlü ve istikrarlı bir ekonominin vazgeçilmez bir parçası olduğunun altını çizerek, “Şu anda tarım gençlik için en son cazip olan sektörlerden biri. Gençlerin ilgilerini çekebilecek sosyal medya gibi birçok farklı mecra var. Akademik kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin ve devletin gençlerin ilgilerini tarımsal faaliyete çekebilmek için biraz daha çalışmasına ihtiyaç var’’ diye konuştu.