Yaz aylarında meyve ve sebzenin en bol olduğu bir dönemde yüksek gıda enflasyonu yaşıyorsak ve son 3 yıl gibi yüksek gıda enflasyonu ile yaza giderken üstüne bir de artan girdi maliyetleri var iken bu gıda enflasyonu düşer mi? Düşmez tabii ki.
Türkiye yıllardır süregelen ve çözüm bulunamayan bir gıda enflasyonu problemi ile karşı karşıya. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son verilere göre, mart ayı gıda enflasyonu aylık %3,4, yıllık ise %70,4 olarak gerçekleşti. Bu oranlar, birçok gelişmiş ülkenin yıllık tecrübe ettiği enflasyonu bizim aylık yaşadığımızı gösteriyor.
Bahar ve yaz aylarında beklenen hasat dönemi ile birlikte gıda enflasyonunda bir düşüş olup olmayacağı, vatandaşların ucuz gıdaya erişip erişemeyeceği merak konusu. Acaba bu dönemde bir mucize gerçekleşip gıda fiyatları düşer mi?
En son açıklanan enflasyon rakamlarını incelediğimizde aylık bazda kuzu eti fiyatı %18,58, dana eti %14,64, kümes hayvanları eti (tavuk eti diyebiliriz) %12,19 arttı. Büyükbaş hayvan sayımızın yetersizliği nedeniyle son 18 aydır canlı hayvan ve et ithal ediyoruz. Büyükbaş hayvan ve et ithalatına rağmen ülke içinde et fiyatları da artmaya devam ediyor. Bir de ithalat olmazsa vay halimize demek ki.
Peki ithalat olmadığı halde küçükbaş ve kanatlı etindeki fiyat artışı neden kaynaklanıyor?