Türkiye’de bayram tatlılarının vazgeçilmezi baklavanın temel malzemesi şeker çocukların bayram sevincinde de önemli yer tutar. Bu yıl şeker fiyatlarının ne olacağı, hem üreticiler hem de tüketiciler için merak konusu. Şeker üretimine dair bir incelemeyle sorunun cevabını arayalım.
Dünya genelinde şeker üretiminin yüzde 81’i şeker kamışından, yüzde 19’u ise şeker pancarından sağlanırken Türkiye’de tüketilen şekerin yüzde 97,5’i pancardan, yüzde 2,5’i de mısırdan elde ediliyor. Türkşeker’in piyasada hakimiyet kurduğu dönemler geride kaldı. Şu anda 15 Türkşeker, 3 Kayseri Şeker, 2 Konya Şeker, 1 Amasya Şeker olmak üzere 21 kooperatif fabrikasıyla birlikte 12 özel şeker fabrikası faaliyet gösteriyor. Bu 33 şeker fabrikasının toplam üretim kapasitesi 3 milyon 151 bin ton civarında. Şeker pancarı dışında mısırdan elde edilen nişasta bazlı şeker üreten 5 şirketin toplam üretim kapasitesi de 990 bin ton.
Şeker pancarı üretimi, 2001 yılında 3,6 milyon dekar alanda 12,6 milyon ton iken, 2023 yılında aynı alanda 23,5 milyon tona yükseldi. Ekim alanlarının aynı kalmasına rağmen üretimdeki artışın nedeni dekara verimin 3,5 milyon tondan yüzde 88’lik artışla 6,6 milyon tona çıkmasından kaynaklandı. Bu güzel gelişmenin yanında bir başka güze gelişme de şekerpancarı üretiminde şimdiye kadar yabancı tohumluk kullanılırken “Turkşeker2023” ve “Turkşeker2053”in tescil edilmesi ile gelecek yıl ilk defa yerli şekerpancarı tohumumuzun topraklarımızda ekilmeye başlayacak olması. Bugün Türkiye yaklaşık 80 bin çiftçi ve 33 fabrikası ile şeker pancarından şeker üreten ülkeler içinde dünyada 5’inci, toplam şeker kamışı ve pancardan şeker üreten ülkeler içinde 14’üncü sırada yer alıyor.