Türkiye'nin en prestijli gıda ve tarım haberleri portalının
PRO Versiyonu Çıktı

Kurumsal

Gazi Kutlu: Kasım 2024 TMO Raporu: Kuraklık tehlikesi kapıda mı?

Gazi Kutlu

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) ‘Hububat ve Bakliyatta Yağış ve Gelişim Analizi’ başlıklı Kasım 2024 değerlendirme raporu, tarımsal kuraklık nedeniyle tarımsal üretimin geleceğiyle ilgili oldukça endişe verici sonuçlar ortaya koyuyor.

Her yıl biraz daha fazla etkisini gösteren küresel ısınma ve iklim değişikliği bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de tarımsal üretimi etkiliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) yayınladığı son raporunda, ülkemizde azalan yağışların ülke tarımına etkileri aktarılıyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) “Hububat ve Bakliyatta Yağış ve Gelişim Analizi” başlıklı Kasım 2024 değerlendirme raporu, tarımsal üretimin geleceği açısından oldukça endişe verici sonuçlar ortaya koyuyor. Raporu incelediğimizde, tarımsal kuraklığa karşı önlem alınmadığı takdirde uzak olmayan gelecekte ciddi sorunlarla karşılaşacağımız anlaşılıyor.

Raporda, ülke genelindeki yağışların normallerin ve geçen yılın altında kaldığı belirtiliyor. Bu durum, kışlık hububat ekilişlerinden bitki gelişimine kadar birçok alanda olumsuz etkiler yaratıyor. Acaba bizi bu yıl ciddi bir kuraklık tehlikesi mi bekliyor?

Türkiye kasımda geçen yıldakinin yarısı kadar yağış alabildi

TMO’nun verilerine göre, Kasım 2024’te Türkiye genelindeki ortalama yağış miktarı 54,8 mm olarak kaydedildi. Bu rakam, normallerin yüzde 6, geçen yılın kasım ayının ise yüzde 50 altında. Trakya’nın batısı, Kuzey Ege, İç Anadolu’nun orta kesimleri, Muğla, Antalya, Burdur, Isparta, Uşak, Afyonkarahisar, Sivas, Hatay, Şanlıurfa ve Mardin gibi bölgelerde yağışlar yüzde 40’a varan oranlarda azaldı. Özellikle Edirne’de yağışlar, normaline göre yüzde 71 azalarak çiftçiler için ciddi bir alarm durumu yarattı. Buna karşın, Karadeniz ve Akdeniz’de yer yer yüzde 80’e varan artışlar gözlendi. Samsun yüzde 73 artışla yağış oranında lider olurken, bu artışın bölge üreticileri için önemli bir nefes olduğu söylenebilir.

1 Ekim-30 Kasım dönemini kapsayan iki aylık süreçte ise toplam yağış miktarı 81,6 mm oldu. Bu, geçen yıla göre yüzde 44, normallere göre yüzde24’ük bir azalma demek. Özellikle Trakya, İç Anadolu, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri, yağışların en belirgin şekilde azaldığı yerler olarak dikkat çekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Üç harfli marketlerden birinde daha bozuk süt vakası

 Birşah marka sütlerin bir partisinde içilebilir su çıkması ve...

İrfan Donat: Tarımda 2024’ün riskleri 2025’e devreder mi?

2025 yılında bizleri tarım ve gıda tarafında nelerin beklediğini...

Kuraklık ayçiçeğinde ciddi verim kaybına neden oldu

Trakya Birlik Başkanı Şafak Kırbiç, kuraklığın ve olumsuz hava...

İş Gıda’dan fesih kararıyla ilgili açıklama: KFC ve Pizza Hut’a ne olacak?

İş Gıda A.Ş., Yum! Brands'in franchise anlaşmasını feshetmesinin ardından...