Fındık alım fiyatı buğday ve çaydan iyi ama yetersiz. Aslında mesele hak ettiği değer. Çikolataya katılan fındık ve Antep fıstığı da bizde ama bu gücümüzü değerlendiremiyoruz. Bunun için hem iyi çikolata üretmeli hem de katma değeri artırmalıyız.
Türkiye’nin önemli tarımsal ihracat kalemlerinden biri olan fındığın alım fiyatı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sosyal medya hesabı üzerinden duyurularak açıklandı. Ancak bu açıklamanın zamanlaması ve bazı siyasi etkenler tartışmalara yol açtı.
Dünyanın kesintisiz 65 yıldır fındık üretiminde lider olduğu ve birçok bölgenin geçim kaynağı olan fındık, ülkemizin en önemli döviz girdisi sağlayan ürünlerinden biri. Bu nedenle fındık alım fiyatının en azından Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından açıklanması beklenirdi. Ancak fiyatın açıklandığı gün, CHP lideri Özgür Özel’in Giresun’da fındık mitingine denk getirilmesi dikkat çekti. Bazı kesimler fiyat açıklamasının miting gününe denk getirilerek bilinçli bir şekilde yapıldığını düşünüyor. CHP’nin fındık mitingi hükümetin fındık alım fiyatlarını yukarıya çekmesine katkı sağladı. Bu nedenle fındık üreticilerinin Sayın Özgür Özel’e teşekkür borçlu olduğunu düşünüyorum.
Gelgelelim fındık alım fiyatlarına. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), bu yıl levant kalite fındığı kilogram başına 130 TL, Giresun kalite fındığı ise 132 TL’den alacak. Ayrıca alan bazlı destek, mazot ve gübre desteği ile birlikte fındığa 3 TL destek verilecek. TMO, üreticilere 12 Ağustos’ta randevu sistemini açarak 19 Ağustos’tan itibaren fındık almaya başlayacak. Açıklanan fiyatı döviz olarak değerlendirdiğimizde yaklaşık 4 dolar oldu. Bu fiyat hatırlarsanız CHP Eski Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim vaadiydi.
Aslında TMO’nun fındık alım fiyatları son bir yılda %57 ile %58 arasında artmış oldu. Alım fiyatındaki artış oranı buğday, arpa alım fiyatlarından çok iyi iken, çay alım fiyatlarından bir adım önde oldu. Ancak çay alım fiyatları şu günlerde 12 ila 13 liraya kadar düştü. Umarım fındığın başına gelmez.
Peki, fındık alım fiyatları nasıl? Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurettin Karan, Sakarya Ziraat Odaları Birliği Başkanı Ali Şener Bayraktar, Sakarya Ziraat Odaları Birliği Başkanı Ali Şener Bayraktar, Karasu Ziraat Odası Başkanı Selamı Arık, Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar fiyatlardan memnun değil veya çiftçinin beklediği fiyat olmadığını düşünürken Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü açıklanan fiyatı makul bulduğunu ifade etti. Daha önce açıklanan maliyet ve beklenen 150 ile 200 lira arasındaki fiyatlara bakınca alım fiyatının çiftçinin beklediği fiyatın altında kaldığını söyleyebiliriz.