Gazi Kutlu: Çiftçinin gözü TMO’da: Mısır alım fiyatı ne olacak?

Bu yıl mısır alım fiyatının en az 10 lira olması gerektiği söylenebilir. 2006, 2007 ve 2021 yıllarında alım fiyatı açıklamayan TMO’nun bu yıl da aynısını yapacağını düşünüyorum. Onun yerine mısır ithalatına yasak getirilmesini isteyebilir.

Ülkemizde hasat sezonu yaklaşan her ürünün alım fiyatı tartışma konusu oluyor. Bunlardan biri de mısır. Mısır, yem, nişasta, glikoz, yağ ve biyoetanol üretiminde kullanılıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Hububat Sektör Raporu’na göre bu kullanımın yüzde 83’ü yem, yüzde 13’ü nişasta, yüzde 2’si tohumluk, yüzde 1’i endüstriyel ve yüzde 1’i mahalli tüketim olarak değerlendiriliyor. Bu kadar geniş bir kullanım alanı olan mısırın TMO tarafından alım fiyatının ne olacağı merak konusu.

Türkiye’de mısır üretimi, son 34 yılda ekim alanlarının %86, verimin ise yüzde 130 artmasıyla rekolte 2,1 milyon tondan 9 milyon tona çıktı. 2023 yılındaki 9 milyon tonluk mısır üretimi Cumhuriyet döneminin rekoru olup, bu yıl Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bitkisel üretim birinci tahminlerine göre 8,5 milyon ton üretim bekleniyor. Geçen yılki üretimin yüzde 22,7’si Konya, yüzde 11,8’i Şanlıurfa, yüzde 11,1’i Adana, yüzde 6,8’i Mardin ve yüzde 5,6’sı Karaman’dan elde edildi. Bu beş il toplam üretimin yüzde 58,1’ini karşılıyor. Türkiye üretimi artırmasına rağmen hâlâ mısır ithal eden bir ülke.

Son 25 yılda Türkiye, 4 milyon ton mısır ihraç etmesine rağmen 34,5 milyon ton mısır ithal etti ve bu ithalat için yaklaşık 8,2 milyar dolar harcadı. İhraç edilen 4 milyon ton mısırın 2,3 milyon tonu 2023 yılında üretim rekoru kırıldığı yılda gerçekleştirildi ve bu ihracat 1,7 milyar dolar döviz girdisi sağladı. Ancak üretim artışlarına rağmen her yıl ortalama 2,4 milyon ton mısır ithal etmek zorunda kalıyor. Geçen yıl yapılan 1,9 milyon ton ithalatın yüzde 83,4’ü Rusya’dan,yüzde 12,2’si Ukrayna’dan, bu yılın ilk 5 ayında yapılan ithalatın ise yüzde 53,4’ü Rusya ve yüzde 40,8’i Ukrayna’dan yapıldı. Kısacası mısırda Rusya ve Ukrayna’ya yüzde 95 oranında bağımlıyız.

Dikkat çeken bir diğer konu ise geçen yıl 1,9 milyon ton ithalat yapılmasına karşın 2,3 milyon ton mısır ihraç eden Türkiye’nin bu yılın ilk yarısında 2,2 milyon ton mısır ithal etmesi. Geçen yıl ağustos ayına kadar mısır ithal eden Türkiye, ağustos ayından itibaren mısır ihraç etti. Geçen yılın son dört ayında elindeki mısırı satan Türkiye, bu yılın ilk altı ayında yine 2,2 milyon ton mısır ithal etti. Madem ithal edecektik, elimizdeki mısırı neden sattık?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Verim kaybı yüzde 50’yi buldu: Ayçiçeği üreticisine uyarı

Trakya'da ayçiçeğinde yaşanan kuraklık nedeniyle bazı bölgelerde yüzde 50'lileri...

Anket sonuçlandı: Ekonomistler eylül ayında yüzde 2,09 aylık enflasyon bekliyor

Türkiye İstatistik Kurumu, 3 Ekim Perşembe günü eylül ayı...

Gıda ihracatı sekiz ayda 15 milyar dolara dayandı!

Ağustos 2024’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,3...

Hamsi, istavrit ve palamutta mikroplastik

Karadeniz ve Marmara’da ekonomik değeri olan 19 balık türünde...