GAP narının katma değerli yolculuğu başladı

Türkiye’de son 20 yılda plansız üretim ile ekim alanı en çok genişleyen ve daha sonra beklentileri karşılamayınca bahçelerin söküldüğü narda, GAP bölgesinde yeni bir sayfa açılıyor. Şanlıurfa’da Raz Gıda ve Konfrut GAP işbirliğiyle 105 milyon TL’lik yatırımla nar suyu, ekstresi ve yaş meyve olarak ihracatı yapılacak.

Türkiye, dünyada nar ti­caretinde üçüncü sı­rada yer alıyor. Son 20 yılda plansız şekilde üretim patlaması yaşanan narda, sa­nayi ayağında yatırımların ya­pılmaması birçok üreticinin bahçelerini sökmesine neden olmuştu. Daha önce ağırlık­lı olarak yaş ihraç edilen nar, GAP bölgesinde yeni bir say­fa açılıyor.

Şanlıurfa’da faali­yet gösteren Raz Gıda ve Kon­frut GAP işbirliğiyle 105 mil­yon liralık yatırımla kurulan modern tesisi ile nar suyu, nar çekirdeğinden yağ, nar eks­tresi ve yaş meyve olarak ih­racatı yapılacak. Söz konu­su yatırımla narın daha kat­ma değerli hale getirilmesi ve uluslararası pazarlarda daha fazla değerlendirilmesi hedef­leniyor. Şanlıurfa’da yılda yak­laşık 10 bin ton nar üretiliyor.

Bu doğrultuda Harran Üni­versitesi’nde nar üreticileri ile bir buluşma gerçekleştiril­di. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi, nar üreticileri, tarım uzmanları ve yerel yetkililer arasında işbirliğini güçlendir­meyi amaçlayan etkinlik yapıl­dı. Ziraat Fakültesi, Raz Gıda ve Tarım ile Konfrut GAP işbir­liğiyle düzenlenen “Nar Üre­ticileri Buluşması”, uzmanlar ve üreticileri bir araya getire­rek nar üretiminin geleceği, pazar trendleri ve sektördeki teknolojik gelişmeler hakkın­da bilgi alışverişinde bulunul­du.

Programa Şanlıurfa Büyük­şehir Belediye Başkanı Meh­met Kasım Gülpınar, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Onur Şatıroğ­lu, İl Müdürü Mehmet Aksoy, Konfrut Gap Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağan, Raz Gıda ve Tarım, Konfrut GAP yönetici­leri, kamu kurum kuruluş tem­silcileri, nar üreticileri, çiftçi ve öğrenciler katıldı. Açılış ko­nuşmalarının ardından iki otu­rumlu panele geçildi.

Çiftçiler panelde buluştu

Moderatörlüğünü Yeni­Çiftçi Platformu Kurucu Baş­kanı Emrah İnce’nin yaptığı her iki panelde, nar üretimin­de dünya genelindeki trend­ler ve Türkiye’nin nar ihraca­tındaki kritik rolü gibi önem­li konular ele alındı. Harran Üniversitesi Gıda Mühen­disliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hasan Vardin, narın tarih­sel önemi ve sağlık üzerinde­ki faydaları hakkında detay­lı bilgi verirken, Döhler Ge­nel Müdürü Can Aydemir ise global pazarlarda nar tüketi­minin neden yükselişte oldu­ğunu ve Türkiye’nin bu talebi karşılamadaki stratejik konu­munu vurguladı. Aydemir, ay­rıca Türkiye’de 5 üretim tesi­si ve sahip oldukları Ar-Ge ile yıllık 500 bin ton meyve işle­diklerini ifade etti.

İkinci panelde ise nar yetiş­tiriciliğinin daha teknik yön­leri ele alındı. Uzmanlar, top­rak seçimi, sulama teknikleri, zararlılarla mücadele ve orga­nik tarım gibi konulara değin­diler. Organik nar üretiminde sürdürülebilir uygulamala­rı ve hasat sırasında kalitenin korunmasına yönelik yöntem­leri vurguladı. Yanı sıra Tarım teknolojileri ve Dijitalleşme: Tarımda Dijital Teknolojilerin Kullanımı, Verimliliği Artırma Yollarını detaylı bir şekilde bir sunum gerçekleştirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali Kapsamında Türkiye’nin İlk Sosyal Gastronomi Odaklı Tarım Zirvesi Düzenleniyor

Adana Valiliği kapsamında gerçekleşecek 8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali...

TMO Ekim ayı hububat satış fiyatı açıklandı! Buğday, arpa fiyatlarına zam geldi!

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Ekim ayı hububat satış fiyatlarını...

Hileli gıdayı üretende satan da sorumlu olacak

Gıdada taklit ve tağşişi önlemek için bir dizi düzenlemeyi...

Diyarbakır’da pamuk harmanda kaldı! “Tarihin en sıkıntılı dönemini yaşıyor”

Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, pamuk üretiminde...