Yüzyıldır süregelen bütün siyasi tartışmalarda ismi en az bir kez dile getirilen 1789 Fransız Devrimi”nin başlangıcı bir köylü ayaklanmasına dayanır.
Yirminci yüzyılın en önemli “aykırı” düşünürlerinden biri olan Murray Bookchin, devrimci geleneğin zayıflaması, devrimler çağının eski ve yeni kuşakların belleğinden silinmeye yüz tutması karşısında duyduğu derin kaygı sonucu kaleme aldığı dört ciltlik “Köylü İsyanlarından Fransız Devrimine” kıtabında, her devrimin arka planındaki toplumsal, ekonomik, kültürel ve politik gelişmelere yer verir. Alman Köylü Ayaklanması, on altıncı yüzyılda Avrupa’nın en büyük ve en yaygın halk ayaklanması olarak kabul edilir.
Almanya’nın güneybatısında başlayan ayaklanma daha sonra, Almanya’nın merkezi Alsace bölgesine genişledi. Ayaklanmaya Avusturya ve İsviçreli köylü ve çiftçilerin isyanı ile genişledi. Bütün Avrupa’ya yayılan Alman Köylü Ayaklanması’na 300 bin köylü ve çiftçinin silahlı olarak katıldığı ayaklanma esnasında 100 bin köylü ve çiftçi hayatını kaybetti. Avrupa Parlamentosu için 6-9 Haziran tarihlerinde yapılacak seçimlere 5 ay kala Avrupa’da çiftçi ayaklanmaları şiddetini arttırdı.
Avrupa genelinde yüksek enflasyon ve alım gücü krizinden etkilenen Avrupalı çiftçi, “aşırı ağır finansal yükleri ve karayolu dışındaki motorin vergilerinin adaletsiz olarak kademeli olarak artışını” protesto ediyor. Alman ve Fransız çiftçilere destek veren Hollanda, Belçika, İtalya, Polonya, Romanya, İspanya, Danimarka ve İsveç çiftçileri “AB normlarını ve hükümetlerin tarım politikaları”nı protesto eylemlerine başladı.
AB üyesi devletlerin ekolojik geçişini, tarım ilacı kullanımının azaltılmasını, organik tarımın geliştirilmesini ve biyolojik çeşitliliğin korunmasını hedefleyen “Yeşil Anlaşma” çiftçiye yeni yükler getirdi. AB Yeşil Anlaşama çerçevesinde kendilerinden istenilen standartlar dışında “ikili ticaret anlaşmalarıyla, kendilerinden istenmeyen standartlarla üretim yapan ucuz ve AB kriterlerine uygun olmayan tarım ürünlerinin ithalindeki artış” AB çiftçilerinin öfkesine neden oldu.
Almanya’da çiftçiler, hükümetin getirmek istediği yeni yasayla “tarımsal akaryakıta uygulanan vergi avantajının kademeli olarak sona ermesini” protesto etmek için Berlin’de sokaklarını traktörleriyle trafiğe kapattı. Fransa’da çiftçiler “iflas ve zorluklar nedeniyle her gün bir çiftçinin intihar” ettiğini savunarak, saman balyalarıyla dolu traktörleriyle Paris’i işgal etti.