Ülkemizin en köklü markalarından Komili ülkemizde zeytinyağı kültürünün yayılması ve zeytin ağaçlarının veriminin artması için farklı projeler geliştiriyor.
145 yıllık bir geçmişi olan Komili’nin sürdürülebilirlik çalışmalarının temelinde geçmişin mirasını geleceğe taşıma vizyonu yatıyor. “Kuşaklar Boyu Yaşasın Diye” başlığı altında yürütülen sürdürülebilirlik projeleri bilimsel verilerle desteklenen bütüncül bir platform üzerinde yükseliyor.
Dünya Ekonomik Forumu’nun 2023 Küresel Riskler Raporu’na göre iklim krizi etkileri ve biyoçeşitlilik kaybı en büyük ilk beş risk arasında yer alıyor. Bu bakış açısı ile Komili son yıllardaki faaliyetlerini bu uzun vadeli ve önemli riskleri göz önüne alarak inşa ediyor. Hayata geçirilen her projede, gelecek nesiller için gıda güvenliği ve beslenmeyi sağlayacak ekonomik, sosyal ve çevresel faktörler göz önüne alınıyor.
Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü
Komili bölgesel üreticilerle el ele vererek iyi tarım uygulamalarını destekliyor. Bu kapsamda Bunge Gıda; Türkiye ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) arasında gerçekleştirilen iş birliği ile EBRD sponsorluğunda Ayvalık’ta 2023 yılı Haziran ayında açılan Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü; Ayvalık ve çevresinde yaşayan ve bu eğitimlerden faydalanmak isteyen kadınlara eğitim veriyor.
Zeytincilik ve zeytinyağı kültürü dendiğinde akla gelen, alanında uzman pek çok önemli ismin verdiği eğitimler; kadın zeytin çiftçileri yetiştirme, iklim dostu, sürdürülebilir ve verimli çiftçilik pratiklerini öğretme ve organik zeytin üretimini destekleme başta olmak üzere üç temel amaca hizmet ediyor.
Bir hafta süren bu eğitim programını tamamlayanlar zeytin yetiştiriciliği sertifikalarını alıyorlar. Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nde bugüne kadar 116 kadın çiftçi eğitimlerini tamamlamış olup, beş yılın sonuna kadar en az 480 zeytin çiftçisi kadının, becerilerini geliştiren ve kadın iş gücüne odaklanan bir eğitim almış olması hedefleniyor.