Fatoş Karahasan: Nestlé Türkiye’deki 119. yılında 6 fabrika ve 50 markasıyla faaliyet gösteriyor

Nestlé’nin Türkiye ile tanışması Osmanlı İmparatorluğu dönemine rastlıyor.  119 senedir Türkiye’de faaliyette bulunan kuruluşun bugün 9 farklı kategoride 800’ü aşkın ürünü ve 50 markası mevcut.  Üretiminin yüzde 86’sını yerel kaynaklardan tedarik ediyor. 6 fabrikasında üretim yapıyor. 106  yerel üreticiyle iş birliği var. 2 bin 800 çalışanıyla faaliyet gösteren Nestlé Türkiye, ülkemizde toplam 17 bin 400 kişiye istihdam yaratıyor.

Nestlé Türkiye, endüstrinin farklı alanlarında sürdürülebilir dönüşüme öncülük etmek için çalışıyor. Bunun yanısıra,  sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk alanlarında özel projeler geliştiriyor.

Cumhuriyet tarihinin ilk global yatırımcılarından biri olan Nestlé’ yarattığı etkiyi ölçmek için PricewaterhouseCoopers  (PwC) ile bir araştırma gerçekleştirdi. Çalışma, Nestlé Türkiye’nin  yatırımlarını, istihdam rakamlarını ve devlet gelirlerine sağladığı katkıyı ortaya koyuyor. Araştırma sonuçlarına göre, Nestlé Türkiye’nin 2023 yılındaki toplam katma değeri 33,6 milyar Türk lirasına ulaştı.

Nestlé Türkiye’nin son dönem çalışmaları ve gelecek planları hakkında kuruluşun Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü görevini Başak Ünal’la konuştuk.

 Nestlé Türkiye’nin önemli kilometre taşları neler?

Nestlé, 1875 yılında süt bazlı bebek maması Farine Lactee ile Türkiye pazarına girdi. 1909 yılında Karaköy’de ilk satış ofisini açtı, 1927 yılında Feriköy’de ilk fabrikasını kurdu. 1933’te ilk Antep fıstıklı çikolata olan “Damak”ı üretti. 1984’te ilk çözünür kahve “Nescafe” ve 1986’da ilk çikolatalı toz içecek “Nesquik” gibi birçok kategoriye Türkiye’de öncülük etti. 1989’da ilk kahve kreması “Coffee Mate MATE” ve 2002’de ilk hazır kahve karışımı “Nescafe 3’ü1 Arada” ürünleri ile yelpazesini geliştirdi.

2001 yılında Türkiye’de su pazarına “Nestlé Pure Life” ile girdi ve 2006’da Erikli Su ile birleştirdi. 2007’de Novartis Tıbbi Beslenme Birimi’ni ve 2012’de globalde Pzifer Nutrition’ı satın alarak SMA bebek mamasını çalışmalarına kattı. Böylece,  operasyonlarına tıbbi beslenmeyi de eklemiş oldu. 2020 yılında, Nestlé Health Science iş birimi ile Türkiye’nin ilk “Enteral Beslenme Ürünleri Fabrikası”nın temellerini attı . Bu fabrika 2022 yılında faaliyete geçti. 2023’de  ise Nestlé Purina PetCare fabrikasının temelleri atıldı.

Türkiye’deki yatırımlarınızın toplam değeri nedir?

Bursa Karacabey, Balıkesir, Kestel ve İnegöl’de toplam altı fabrikamız mevcut.  Nestlé 106 yerel üretici ile iş birliği yapıyoruz. Üretimizin yüzde 86’sında yerel kaynaklar kullanıyoruz. Türkiye’deki her 10 evden 9’una ulaşıyoruz.

Yarısı son dört yılda olmak üzere Türkiye’de son 20 yılda 432 milyon İsviçre frangı tutarında yatırım yaptık.  PwC ile gerçekleştirdiğimiz  araştırmaya göre, Nestlé Türkiye 2023 yılında Türkiye ekonomisinde toplam 33,6 milyar Türk lirası karşılığı katma değer yarattı.

2025’teki yatırım planlarınız neler?

Toplumsal faydayı ve ekonomik katkıyı artırmak üzere yeni yatırımlar yapmaya devam ediyoruz. 2025 yılında yeni evcil hayvan maması fabrikamız faaliyete geçecek. Çeşitli fazlar halinde ilerleyen bu yatırım  toplamda 98 Milyon İsviçre frangına ulaşacak.  Fabrikadan bölgeye ihracat da gerçekleştirilecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Ofis Yem’den yatırım hamlesi: 5 yılda 50 milyon dolar yatırım yapacak

Önümüzdeki 5 yılda 50 milyon dolar yatırım hedefleyen Ofis...

Geçen yıl zarar ettirmişti! Gercüş’te çiftçi bu kez hasattan umutlu

Batman'ın Gercüş ilçesinde ve köylerinde don ve kuraklık nedeniyle...

Şeker-İş Başkanı Gök: İklim Kanunu çıkmazsa Avrupa pazarı kaybedilir

Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, İklim Kanunu’nun yürürlüğe girmemesi...

Zirai dondan etkilenen çiftçiler için kanun teklifi: ‘3 yıl ertelensin’

CHP’li Gürer, zirai dondan etkilenen çiftçilerin borçlarının ertelenmesi için...