FAO Genel Direktörü Dr. QU Dongyu: ‘Gıda Hakkı’ için kollektif eyleme ihtiyaç var

Bu yılki Dünya Gıda Günü temasının “Daha İyi Bir Yaşam ve Daha İyi Bir Gelecek için Gıda Hakkı” olduğunu belirten Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü Dr. QU Dongyu, hükümetler, özel sektör, akademi, sivil toplumlar ve bireylerin içinde olduğu küresel iş birliği ile kolektif eyleme ihtiyaç olduğunu söyledi.

Dünya Gıda Günü do­laysıyla DÜNYA için “Sağlıklı, besleyici ve uygun fiyatlı beslenme için “Gıda Hakkı” nı gerçeğe dö­nüştürmenin tam zamanı” başlıklı yazıyı kaleme aldı. FAO Genel Direktörü Dr. QU Dongyu, şu anda dünyadaki tüm çiftçiler, küresel nüfusu kalori bakımından besleme­ye yetecek kadar gıda ürete­bildiğini belirterek, yaklaşık 730 milyon insanın çatışma, tekrar eden hava şokları, eşit­sizlikler ve ekonomik gerile­meler de dahil olmak üzere in­san kaynaklı ve doğal afetler nedeniyle açlıkla karşı karşı­ya olduğunu aktardı.

İşte Dr. QU Dongyu’un DÜNYA için ele aldığı yazı:

Sağlıklı, besleyici ve uygun fiyatlı beslenme için “Gıda Hakkı” nı gerçeğe dönüştür­menin tam zamanı

Bu yılki Dünya Gıda Günü temamız “Daha İyi Bir Yaşam ve Daha İyi Bir Gelecek için Gıda Hakkı”. Bu, tüm insanla­rın yeterli gıdaya erişim hak­kına sahip olduğunu hatırlat­mak için tam zamanında ya­pılmış bir çağrı.

Peki, bir haktan gerçeğe nasıl ulaşacağız? Ve sadece yeterli gıdaya sahip olmak değil, aynı zamanda besinlerin çeşitliliği hakkında düşünmek neden bu kadar önemli? Bu nedenle “Gı­dalar” dan çoğul olarak bahse­diyorum ve bu çeşitliliğin ya­nı sıra herkes için gıda buluna­bilirliği, gıda erişilebilirliği ve gıda satın alınabilirliğini vur­guluyorum. Şu anda dünyada­ki tüm çiftçiler, küresel nüfusu kalori bakımından beslemeye yetecek kadar gıda üretebili­yor. Yine de yaklaşık 730 mil­yon insan çatışma, tekrar eden hava şokları, eşitsizlikler ve ekonomik gerilemeler de dahil olmak üzere insan kaynaklı ve doğal afetler nedeniyle açlıkla karşı karşıya.

Milyarlarca kişi sağlıklı beslenemiyor

Bir başka acı gerçek ise, dünyada 2,8 milyardan fazla insanın sağlıklı beslenemiyor olması ki bu da her türlü ye­tersiz beslenmenin en önde gelen nedenlerinden biri.

Basitçe ifade etmek gerekir­se, bugün küresel nüfusun ne­redeyse üçte biri gelişmek ve bazı durumlarda hayatta kal­mak için ihtiyaç duydukları besinleri ve mikro besinleri alamamaktadır. Bu da dünya­nın yaklaşık yarısının yaşam kalitesinin acilen iyileştiril­mesi gerektiği anlamına gel­mektedir. Herkesin yararına olacak şekilde tarlalarımızda, balık ağlarımızda, pazarları­mızda ve sofralarımızda da­ha fazla çeşitlilikte besleyici ve uygun fiyatlı gıdaya ihtiya­cımız var. Bu sadece nüfusun beslenme gereksinimleriyle ilgili değildir. Aynı zamanda tarım-gıda sistemlerimizin verimli, kapsayıcı, dirençli ve sürdürülebilir olmasını, böy­lece geleneksel gıda kültürle­rine ve bilime dayalı ve kişisel tercihlerle uyumlu sağlıklı di­yetlere saygılı olmasını sağla­makla da ilgilidir.

Bir diğer önemli husus ise bu gıdaları üretmek için gü­vendiğimiz ve gelişmek için biyoçeşitliliğe ihtiyaç duyan çevrenin uzun vadeli sağlığı ve sürdürülebilirliğidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

112 Milyon Liralık Tarımsal Destekleme Ödemesi Hesaplara Aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan tarımsal destek ödemeleri...

5 yılda Türkiye’nin en büyüğü oldu: Nusret’e bile satıyor

Amasya’da beş yıl önce köyündeki tarlasına safran bitkisi tohumları...

COP29: ‘İklim krizine çare’ iyimserliği geride mi kalıyor?

https://www.youtube.com/live/lAfzo0sU5D0?feature=shared İklim değişiklikleri, bilimsel olarak klimatoloji dalına göre incelenen bir...

Migros sürdürülebilirlik anlayışı ile fark yaratan projelere imza atıyor

Migros, merkezine aldığı sürdürülebilirlik anlayışıyla önemli projelere imza atıyor....