“Gıdamız için Ekolojik Tarım” diyen FAO ile Tarım Bakanlığı, Ekolojik Tarım projesi kapsamında Uygulamalı Çiftçi Okulları için müfredat belirleme çalıştayı gerçekleştirdi.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Bolu’da ekolojik tarım konusunda ilkbahar dönemi için planlanan Uygulamalı Çiftçi Okulları’na (UÇO) yönelik “Ekolojik Tarım Eğitimi ve Uygulamalı Çiftçi Okulları Müfredat Belirleme” çalıştayı gerçekleştirildi.
Küresel Çevre Fonu (GEF) finansmanı ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde yürütülen Bolu’da Ekolojik Tarımı geliştirmeyi amaçlayan “Ekosistem Odaklı Gıda Üretimini Teşvik Ederek Ekolojik Tarım (Agroekoloji) Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi” projesi kapsamında gerçekleştirilen çalıştaya, İl Müdürlüğünden, Seben ve Yeniçağa ilçelerinden uzmanlar ve çiftçiler katılım sağladı.
“Ekolojik tarımın öznesi çiftçi”
Çalıştayın açılışında konuşan FAO Tarım Uzmanı ve Proje Teknik Lideri Fazıl Düşünceli, bahar ve yaz döneminde gerçekleştirilecek olan eğitim çalışmaların temelinin çalıştay ile atılacağını vurguladı ve proje kapsamında yapılmış ve önümüzdeki dönemde planlanan faaliyetleri özetledi. Düşünceli, “Bu çalışmadaki esas amaç üreticilerimizin katkıları, onların beklentileri neler, ihtiyaçları neler üreticilerimiz neler görmek istiyorlar, neleri tartışmak istiyorlar? Biz bu soruları birlikte cevaplayarak ortaya koymaya ve planlama yapmaya çalışacağız” dedi.
Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü Zekeriya Ar ise Bolu’da Ekolojik Tarımın nasıl yapılacağının kitabını projeye katılım sağlayan çiftçilerle yazılacağını ve bu işin öznesinin çiftçiler olduğunu söyledi. Ekolojik Tarım ve verimlilik ile ilgili yapılacak farkındalık ve kapasite geliştirme çalışmaları ile ilgili FAO’nun vereceği desteklerin çok kıymetli olduğunu belirten Ar, projenin birçok projeye örnek olacağını ve yeniliklere de zemin hazırlayacağını kaydetti.
17 lokasyonda tarla demonstrasyonları yapılacak
Proje Koordinatörü Emre Akyüz’ün proje genel çerçevesini özetleyen sunumu, Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve Toprak Organik Karbon Uzmanı Prof. Dr. Erhan Akça ile FAO Tarım Uzmanı Abdüssamet Aydın’ın Ekolojik Tarım hakkındaki sunumları ile devam edilen çalıştayda, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü uzmanlarından Mehmet Doğan projenin önemli bir ayağı olan arazi demonstrasyonları ve UÇO planlaması ile ilgili bilgi verdi. Toplamda 17 lokasyonda tarla demonstrasyonları planlandığını belirten Doğan, yeni çeşitlerin ve ekolojik tarım pratiklerinin UÇO çerçevesinde uygulamalı olarak gösterileceğini ve değerlendirmelerin tarla başında çiftçilerle birlikte yapılacağını söyledi.
Tarla Bitkileri Araştırma Enstitüsü çalışanları tarafından çiftçilerle ekolojik tarım ile ilgili değerlendirmelerine yönelik bir anket de gerçekleştirilen Çalıştayın son bölümünde çiftçilerin demonstrasyonlar ve uygulamalı çiftçi okulları çalışmalarında ele alınması öngörülen konuları belirlemeye yönelik grup çalışmaları gerçekleştirildi.
Bolu Ekolojik Tarım Projesi
FAO ve Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen Bolu Ekolojik Tarım Projesi, GEF finansal desteği ile 2022 yılında başladı. Toplam bütçesi 6.500.00 ABD doları olan ve üç yıl sürmesi planlanan projede Bolu ilinde entegre ve kapsamlı bir ekolojik tarım yönetim stratejisinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Proje, sürdürülebilir tarım için tarımsal ekosistem yönetimi ve Sürdürülebilir Arazi Yönetimi’nin (SAY) yaygınlaştırılmasına yönelik kapasite geliştirme ve politika geliştirme çalışmalarının yanı sıra arazi bozulumunun temelinde yatan nedenlerle ilgili zorlukları da ele alıyor. Proje ayrıca tarımsal ekosistem yönetimi politika ve uygulamalarını benimseyerek, arazi koşullarını iyileştirmek için küçük ölçekli çiftçilerin ve paydaşların kapasitelerini geliştirmeyi de hedefliyor.
www.gidahatti.com/haber/18989933/fao-ekolojik-tarim-projesi-icin-kollari-sivadi