FAO destekli proje ile Ankara’nın 5 ürünü markalaştırılacak!

FAO ile Ankara Büyükşehir Belediyesi ortaklığında, Doğa Koruma Merkezi iş birliğiyle yürütülen “Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevresinde Kentsel Tarım ve Kırsal Yaşamın Güçlendirilmesi Projesi” sonuç raporu açıklandı. Pilot niş ürünler olarak seçilen Ankara’nın 5 ilçesine has vişne, havuç, soğan, kimyon ve bağcılık (üzüm) için markalaşmaya gidilerek, katma değer kazandırılması ve pazar payının artırılması amaçlanıyor.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) Doğu Koruma Merkezi (DKM) işbirliğiyle hayata geçirdiği “Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevresinde Kentsel Tarım ve Kırsal Yaşamın Güçlendirilmesi Projesi” önemli sonuçlar üreterek sona erdi.

Ankara’nın 5 ilçesinden 5 ürün seçildi

Proje ile belirlenen 5 kooperatifin yöneticileri ile ABB’nin konu ile ilgili çalışanlarına entegre üretim yönetimi, kooperatif yönetimi, markalaşma ve pazarlama  gibi konularda FAO ve DKM uzmanları tarafından eğitim verildi. Proje kapsamında pilot niş ürünler olarak seçilen vişne, havuç, soğan, kimyon ve bağcılık (üzüm) üretimi için FAO uzmanları tarafından 160’ın üzerinde çiftçiye iyi tarım teknikleri, yeni teknolojilerin kullanımı gibi konularda bir kısmı uygulamalı eğitimler verildi. Söz konusu 5 ürün için hazırlanan broşürler de Çiftçi Rehberi adı altında tek bir yayın haline getirildi. Kurulan kooperatiflerin ürettikleri ürünlerin, ABB kanalıyla Ankaralı tüketicilere ulaştırılması planlanıyor.

 

Proje çalışmaları sonunda ABB’nin tarım ve kırsal alanlarda yapacağı çalışmalara rehberlik etmek üzere bir stratejik program ve eylem planı da hazırlanmış oldu. Bu doğrultuda akıllı tarım, etkin çiftçiler ve kooperatifler ve kırsal turizm stratejik odak alanları olarak belirlendi ve on tematik alan altında 30’u aşkın proje başlığı belirlendi.,

Proje Sonuç Raporu açıklandı

ABB Çevresinde Kentsel Tarım ve Kırsal Yaşamın Güçlendirilmesi Projesi’nin sonuç raporu da açıklandı. Rapora göre; Ankara için stratejik öneme sahip ve 5 ilçede üretilen 5 ürün için Garanti Markası çalışmaları kapsamında markalandırma sistemine gidilerek, pazar payının artırılması ve katma değer kazandırılması hedefleniyor.

Raporun açıklandığı sonuç ve kapanış toplantısına; FAO Türkiye ve Doğa Koruma Merkezi temsilcileri, büyükelçiliklerin Tarım Müşavirleri, Ziraat Odaları ve Kooperatif Başkanları ile yerli üreticiler katıldı.

Etkinlikte konuşan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, dünyanın ve Türkiye’nin Covid-19 salgını, iklim krizi, Rusya-Ukrayna savaşı gibi nedenlerle zor bir süreçten geçtiğini belirterek, bu sürecin gıdanın önemini ve insanlık için stratejik konumunu güçlü bir şekilde gündeme soktuğunu söyledi. Selışık, BM verilerine göre dünyada ve Türkiye’de kent nüfusunun hızla arttığına, tüketilen gıdaların yüzde 80’inin de kentler tarafından tüketildiğine işaret ederek, kent ve çevresi tarım uygulamalarının gıda güvenliği açısından kritik bir önemde olduğunu söyledi. Küçük bir bütçeyle önemli ve büyük işler yapmaya çalıştıklarını vurgulayan Selışık, “Bu bizim için FAO’nun yeşil kentler stratejisi çerçevesinde uyguladığımız örnek bir çalışma. Şimdiden pek çok yere örnek oldu bile” diye konuştu.

Ankara’ya özgü 5 ürüne marka değeri kazandırılacak

Raporun, Ankara’nın sahip olduğu tarımsal kaynakların en etkin şekilde kullanılması ve gelecek nesillerin yaşam kalitesi standartlarını koruma bilinciyle hazırlandığını belirten ABB Genel Sekreteri Reşit Serhat Taşkınsu ise, “Ankara ülkemizin Başkenti konumunun yanı sıra önemli bir tarım kentidir. Tarımsal üretim de ülkemizin gayrisafi hasıla içerisinde önemli bir paya sahip. ABB kayıtsız kalamazdı, kalmadı. Bu bağlamda Ankara kırsalının topyekûn kalkınma faaliyetlerinin planlı olarak yürütülebilmesi için ilçelere özgü tarımsal ürünlerin tespiti, işlenmesi, katma değer ve verimli kullanımı konusunda paydaşların kapasitesinin güçlendirilmesi, gıda ticaretinin ve pazar entegrasyonunun iyileştirilmesi ile kırsal turizmin canlandırılması konuları tüm yönleriyle ele alınmıştır. Proje neticesinde kısa, orta ile uzun vadeli stratejik öncelik ve hedefler belirlendi. Hazırlanan bu çalışmanın ilimiz için sağlayacağı faydalar tüm tarafların ortak hareket etmesi ile gerçekleştirilecektir” ifadelerini kullandı.

Yerli üreticilerin ürettiği katma değerli ürünler pazarda yerini alacak

Projenin amacının yerli üreticinin ürünlerinin pazarda yer almasını sağlamak ve üreticilere para kazandırmak olduğunu vurgulayan ABB Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün de, şöyle konuştu:

“Paydaşlarımızla iş birliği yaparak eğitimler verdik ve final raporunu da beraber hazırladık. Umuyorum raporun içerisinde yazılmış olan projeleri Ankara kırsalında hayata geçiririz. Türkiye’de en büyük kırsal destekleri sağlayan yerel yönetim olarak öne çıkan ABB olarak, bugüne kadar üretimi destekleyecek girdiler verdik.

Artık şunu yapmak istiyoruz. Üretici ürünü üretti ve bu ürünü ham madde olarak sattığında elde ettiği bir geliri var ama biz bunu yarı mamul ve mamul haline getirerek pazara arz edebilirsek üretici çok daha fazla para kazanabilir. Yani katma değeri oluşturup o bölgede bırakabiliriz. Önümüzdeki sene ABB olarak ürün işleme paketleme tesisleri gibi tesisleri kurmaya başlayacağız. İşi planlı ve programlı yapmak istiyoruz. Elimizdeki güç nedir? Ankara’nın tarım potansiyeli nedir? Çiftçimizin sosyolojisi nedir ve biz bütün bunları harmanlayarak nereye varabiliriz, neyi en iyi şekilde, nasıl kullanabiliriz? Bunları değerlendireceğiz. Amacımız üreticiye para kazandırmak.”

Kaynak: www.gidahatti.com

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...