Ezber bozan bulgular: Antioksidanlar bildiğiniz gibi değil

MESUDE DEMİR

Yıllardır antioksidanların, başta kanser ve kalp hastalıkları olmak üzere hastalıklardan koruduğu, yaşlanma sürecini yavaşlattığı söyleniyor. Ancak son araştırmalar, antioksidanların kanseri ve metastazlarını ‘aşırı derecede’ hızlandırdığını ortaya koyuyor. 

Domatesten tutun yaban mersinine kadar pek çok sebze ve meyve antioksidan kaynağı. A, C, E, beta karoten, selenyum, likopen gibi çok sayıda vitamin, mineral ve bileşiklerde de antioksidan bulunuyor.

Kimimiz avuç avuç yaban mersini, kimimiz domates, kimimiz de vitamin takviyeleriyle antioksidanları alıyoruz. Ancak eğer bedenimizde başlamış bir kanser varsa bilmeden de olsa onu elimizle besliyor ve büyütüyoruz.

Ezber bozan gerçekler

Rockefeller Üniversitesi Metabolik Düzenleme ve Genetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Kıvanç Birsoy’la layık görüldüğü Vehbi Koç Ödülü’nü almak üzere geldiği İstanbul’da görüştük.

Kıvanç Birsoy, Diken’in sorularını yanıtladı.

Birsoy, yıllık 2 milyon dolar bütçeli laboratuvarında kanda bulunan 5 binden fazla besin yapı taşının kanserlerle ilişkisini araştırıyor.

Birsoy ezberleri bozuyor: “Mesela yaban mersini antioksidanları, herkesin devamlı yemek istediği, konuştuğu bir şey. Bir avuç yaban mersini yediğinizde kanınızdaki antioksidan miktarı o kadar az artıyor ki. Antioksidanı artırmak için yemek anlamlı değil. E vitaminini kanınıza enjekte ederseniz o zaman gerçekten anlamlı bir farklılık oluyor. ‘Yaban mersini yemeyin’ diyemem. Ama dikkatli olunmasını tavsiye ederim.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Orhan Sarıbal: ‘Soğanda üretici ile market arasındaki fiyat farkı yüzde 220’yi buldu’

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, kuru soğandaki üretici ve...

Bayram yaklaşırken hayvancılar sıfırı tüketti

Artvin’in Kemalpaşa ilçesinde hayvancılıkla uğraşan Muharrem Yazıcı, artan maliyetler,...

Millet ucuz et kuyruğunda ESK kâr ediyor

Sofrasına et koyamayan vatandaş, ucuz et alabilmek için saatlerce...

Üç haftada Avrupa’nın reddettiği ürünler: Buğday ekmeği, organik nohut unu, kahve…

AYŞEGÜL KASAP Son üç haftada Türkiye’den Avrupa’ya gönderilen 20 ürün...