Emtia uzmanı Haluk İzzet Mutlu, emtia piyasalarının ağustos sonrası sıcak günler yaşayabileceğine dikkat çekti: “İki nedeni var. Biri iklim krizi, diğeri Çin’in çip restine ek olarak Rusya’nın platin ve paladyum ithalatında kısıtlamaya gitmesi… ABD’de beklenen resesyondan bahsetmiyorum bile.”
Emtia piyasasında temmuz ayında pozitif bir seyir izlendi. Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan kaynaklı arz endişeleri ve hava sıcaklıklarının rekor seviyelere ulaşmasıyla kuraklık endişeleri emtia piyasasının yukarı yönlü bir seyir izlemesine neden oldu.
El Nino hava olayı da piyasalarda endişelerin devam etmesini tetikledi. Durumu değerlendiren emtia uzmanı Haluk İzzet Mutlu, yaz sıcaklarından sonra emtia piyasalarının “sonbahar sıcakları”nı yaşayabileceğini öne sürdü.
“Emtiada karışık bir dönem başlayabilir sonbaharda” diyen Mutlu, iki neden sıralıyor: “İklim krizinin neden olduğu kuraklık ve Çin’in çip restinin ardından Rusya’nın da platin ve paladyum ithalatına kısıtlama getirmesi.”
Mutlu ilk olarak kuraklık nedeniyle dünyanın birçok noktasında ekim yapılamamasına dikkat çekti: “Ekim şansı kaçtı. Özellikle buğdayda…” Türkiye’de de Kuzey Akdeniz ve İç Ege’de ekim yapılamadığına dikkat çeken Mutlu, “Özellikle buğday, arpa, yulaf ve ayçiçeğinde kontrat fiyatlarında artış olacaktır” dedi ve ekledi: “Aslında Türkiye’nin (Rusya’nın çekildiği) Tahıl Koridoru Anlaşması’nda bu kadar ısrarlı olunmasının nedeni bu. Silolarda ne kadar ürün var bilmiyoruz.”
Mutlu bir kulis haberi de şöyle gündeme getirdi: “(Dünyada) 17 milyon ton buğday stoğu olduğu söyleniyor. Ve kuraklık yüzünden bu yıl silolardaki bu stoğun sıfırlanacağına dair öngörü var. Bu da fiyatları patlatır.” Emtia uzmanına göre, Ukrayna Savaşı’nın seyri büyük önem taşıyor.