Elmada kayıp 500 bin ton

Niğde’de elma üreticileri, son yılların en ağır zirai don felaketiyle karşı karşıya. 614 bin tonluk üretimin 500 bin tonunu kaybetme riskiyle yüzleşen üreticiler hem geçim kaynaklarını hem de ihracat gelirlerini kaybetmenin eşiğinde. Bahçelerde sessizlik, endişe ve çaresizlik hakim.

Niğde, Türkiye’nin en önemli elma üretim merkezlerinden biri. Ancak bu yıl, bereketli bahçelerin yerini büyük bir endişe almış durumda.

Geçtiğimiz haftalarda yaşanan zirai don felaketi, Niğde’de elma üretimini adeta felce uğrattı. Yıllık ortalama 614 bin ton üretimle Türkiye elma piyasasında söz sahibi olan kentte, bu yıl 500 bin tonluk dev bir kaybın yaşanması bekleniyor.

Zararın boyutları sadece rakamlarla değil, tarlalarda yaşanan sessizlikle de hissediliyor. Üreticiler ise.yaşanan bu felaketin ardından endişeli. Yalnızca ürün kaybı değil, aynı zamanda ihracat gelirlerinde de büyük düşüş bekleniyor.

Niğde’den yükselen bu feryat, sadece bir ilin değil, Türkiye genelindeki tarımsal üretim ve gıda güvenliği açısından da kritik bir alarm niteliğinde.

500 BİN TONLUK KAYIP

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yıllık 614 bin ton elma üretilen Niğde’de zirai donun ardından 500 bin tonluk kayıp beklendiğini bildirdi.

Gürer, zirai dondan etkilenen Niğde’nin Merkez, Bor ve Altunhisar ilçesinde elma bahçelerini gezdi. Gürer, bölgedeki zararın boyutlarına dikkat çekerek, şunları kaydetti:

“Ülkemizde yaşanan don felaketinden Niğde’deki elma bahçeleri büyük oranda etkilendi. Türkiye genelinde 99 milyon elma ağacımız var. Ancak bunlardan 18 milyonu genç olduğu için ürün vermiyor. Ürün veren ağaçlar arasında özellikle Niğde, Karaman, Konya, Antalya ve Isparta öne çıkıyor. Bu illerin tamamı don olayından etkilendi ancak Niğde’deki kayıp çok daha büyük. Geçtiğimiz yıllarda 614 bin ton elma üretilirken bu yıl 500 bin ton kayıp görülüyor. Çiçekler büyük ölçüde zarar gördü ve ciddi bir üretim kaybı yaşanacak.”

Türkiye genelinde 4 milyon 602 bin ton elma üretimi olduğunu belirten Gürer, “Bunun yaklaşık bir buçuk milyon tonu ihraç ediliyordu. Bu durumda ihracat olanağı da sınırlı olacak ve ciddi anlamda üretim kaybı yaşanacak. Görüldüğü gibi dondan etkilenen ve artık ürün vermeyecek olan çiçeklerde büyük bir zayiatın varlığı gözler önünde” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Ali Ekber Yıldırım: Zirai dondan zarar gören ürünler ve kriz yönetimi

İklim krizine bağlı olarak yaşanan felaketlerin sayısı ve etkisi...

Bakan Yumaklı: Sigortası olan çiftçiye ödeme hemen yapılacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye genelinde etkili...

Uluslararası Tarım ve Finansman Uzmanı Oğuz: Zirai donun zararı 1,5 milyar doları geçmez

Geniş çapta yaşanan zirai don olayının makro ve mikro...

GTB Nisan Meclisi kuraklık gündemiyle toplandı

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı,...