Elazığ’da bağ bozumu: Üretici bitik, alıcı memnun

Elazığ’da şaraplık üzümlerin hasadı başladı. Ancak üreticiler, bu sene için açıklanan 35 liralık rakamdan memnun değil. Üreticiler maliyetler altında ezildiklerini belirtip destek talep ediyor.

Elazığ’da bağ bozumu başladı. Ancak açıklanan taban fiyatları bu sezon da üreticinin yüzünü güldürmedi. Geçen sene 27 lira olan taban fiyat sonrası bu sene için üreticilerin beklentisi en az 40 liraydı. Bu sene için açıklanan rakam 35 lira oldu. Üreticiler artan girdi maliyetleri nedeniyle zor durumda kaldıklarını belirterek açıklanan rakamın yeterli olmadığını söylüyor.

ÜRETİCİLER DEVLETTEN ALIM GARANTİSİ İSTİYOR

Türkiye’de her yıl üretilen yaklaşık 3 milyon 600 bin ton üzümün, yaklaşık 80 bin tonunu üreten Elazığlı üreticiler, bu yıl artan maliyetler nedeniyle ciddi sıkıntılarla karşı karşıya. Üzüm üretimi ile Doğu Anadolu bölgesinde önemli bir yere sahip olan Elazığ’da, bu yılki bağ bozumu başladı. Ancak açıklanan alım fiyatları üreticiyi memnun etmedi. Tarımsal girdi maliyetlerinin hemen her kalemde artmasına karşılık geçen yıl 27 lira olarak açıklanan fiyatın bu yıl 35 liraya çıkarılmasından dolayı gelir-gider dengesinin altüst olduğunu söyleyen çiftçiler, devletten alım garantisi istiyor.

Öküzgözü, Boğazkere, Köhnü, Şilfoni ve Kırmızı, Elazığ’a özgü olarak yetiştirilen ve coğrafi tescili olan ürünler… Şarap üretiminde de önemli bir yer tutuyor. Bunun yanı sıra pekmez, pestil, orcik gibi yöresel ürünler ile gıda pazarında yer alan üzümleri TMO üreticilerden almıyor. Elazığ’daki üreticiler de ürünlerini özel bir şirketin işletmesinde olan şarap fabrikasına veriyorlar. TMO’nun üzüm alımı yapmaması nedeniyle üzümleri özel sektöre satmak zorunda olduklarını söyleyen üreticiler, günden güne alım fiyatının aşağı çekildiğini belirterek yetkililerden çözüm bekliyor.

Ali Çok

 

‘TÜRKİYE’DE 450 MİLYON TON ŞARAPLIK ÜZÜM VAR AMA KURUMSALLAŞAMIYORUZ’

Elazığlı üzüm üreticisi Ali Çok, üretim maliyetlerinin artışından dolayı tarım sektörünün genel olarak zorlandığını söylüyor. Üzümün diğer ürünlere göre daha meşakkatli bir üretim safhasından geçtiğini ifade eden Çok, özellikle işçi maliyetleri ve mazot giderlerinin üreticiyi en çok zorlayan gider kalemlerinden biri olduğunu dile getiriyor. Çok: “Üreticiler, üzümü firmalara vermek zorunda kalıyor. Taban fiyatları onlar belirliyor. Bu yıl fiyatlar beklentimizin altında kaldı. Ancak zaten alımlar, açıklanan fiyattan da yapılmıyor. Şimdi hasadımız başladı. Eğer ürünü şimdi verirsek 35 liradan verebiliriz. Ama önümüzdeki hafta bu fiyat belki yarısına düşecek. Firmalar, ‘ne kadar ucuza üzüm alabiliriz’ diye düşünüyor. Ancak biz üreticiler, bahardan bu yana büyük emek harcıyoruz. Türkiye’de 450 milyon ton şaraplık üzüm var ama kurumsallaşamıyoruz, söz sahibi olamıyoruz, birlik olamıyoruz. Bizler üreticinin sağlıklı bir şekilde üretim yapmasını, katma değer üretmesini istiyoruz. Üretici, enflasyon ve giderlerle tek başına mücadele edemiyor” diyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Verim kaybı yüzde 50’yi buldu: Ayçiçeği üreticisine uyarı

Trakya'da ayçiçeğinde yaşanan kuraklık nedeniyle bazı bölgelerde yüzde 50'lileri...

Anket sonuçlandı: Ekonomistler eylül ayında yüzde 2,09 aylık enflasyon bekliyor

Türkiye İstatistik Kurumu, 3 Ekim Perşembe günü eylül ayı...

Gıda ihracatı sekiz ayda 15 milyar dolara dayandı!

Ağustos 2024’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,3...

Hamsi, istavrit ve palamutta mikroplastik

Karadeniz ve Marmara’da ekonomik değeri olan 19 balık türünde...