Dünyanın ‘en tehlikeli’ peyniri: Casu marzu

İtalya’nın Sardinya Adası’nda üretilen “casu marzu” peyniri, “dünyanın en tehlikeli peyniri” olarak kabul ediliyor. Hatta İtalya’da 1962’den beri satışı yasadışı.

İtalya’nın Tiren Denizi’nin ortasında bulunan ve yüksek tepelere, dağlara ev sahipliği yapan bir adada çobanlar, “tehlikeli” bir işin ortasında: 2009 yılında Guinness Dünya Rekoru’na “en tehlikeli” peynir olarak giren casu marzu adındaki peyniri üretiyorlar.

Bu peyniri tehlikeli yapan şey kurtçukların istilasına uğramış olması. Piophila casei adındaki bir sinek türü yumurtalarını bu peynirlerin yarıklarına bırakmayı tercih ediyor. Yumurtalardan çıkan larvalar, peynirin içini sindirerek yumuşak ve kremsi hale gelmesine yardımcı oluyor.

Ancak peynir kesilince içerideki kurtçuklar hemen hareket etmeye başlıyor. Bazı peynir üreticileri santrifüj kullanarak kurtçukları peynirle karıştırırken, bazıları da peynirde hiçbir oynama olmadan olduğu gibi tüketiyor.

Dünyanın 'en tehlikeli' peyniri: Casu marzu - Resim : 1

AĞIZDAN GİTMEYEN BİR TAT

Tiksinti hissini bir kenara bırakabilirsiniz marzu, Akdeniz’i hatırlatan yoğun ve baharatlı bir tada sahip. Öyle ki bu tat saatlerce ağızda kalabiliyor.

Bazıları peynirin afrodizyak etkisi olduğunu söylerken bazıları da canlı kalmayı başaran kurtçukların bağırsakta mikro delikler açarak insan sağlığını tehlikeye atabileceğini söylüyor. Henüz bunun bir örneğine rastlanmamış olsa da marzu’nun ticari satışı yasaklanmış durumda.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Tarım Gıda Düşünce Atölyesi 20 Şubat’ta Adana’da

Tarım Gıda Düşünce Atölyesi; ülkemiz tarım ve gıda sektörüne...

Rifat Hisarcıklıoğlu için kayıp ilanı verildi

TÜSİAD Genel Kurulu’nda yapılan açıklamaların yankıları hem siyasette hem...

Et ve Süt Kurumu, et fiyatlarına müdahale için kesimi artırdı!

Ramazan ayı öncesinde et fiyatlarındaki dalgalanmalar mercek altına alındı....

Gazi Kutlu: Un sanayicileri ithalata bağımlılığı savunurken bakanlığa yükleniyor!

Makarnacılar yerli buğdayla da ihracat yaparken, un sanayicileri ithal...