Dünya tahıl üretiminde yeni sezon umudu!

2024 yılı küresel üretim tahminini revize ederek 2023 yılına göre yüzde 0,6’lık bir düşüşle 2 milyar 841 milyon tonun altına indiren FAO, Avrupa’da kışlık buğday ekimlerinin arttığına, Rusya’da ise azaldığına dikkat çekti.

BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO, önümüzdeki yıl için temel tahıl ürünlerine ilişkin yeni tahminleri içeren Tahıl Arz ve Talep Özetini yayımladı.

Rusya ekilişlerinde azalma

Kuzey yarım kürede kışlık buğday ekim sezonu Ocak ayında sona ererken, ilk belirtiler Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık’ta ekimlerin arttığına, Rusya Federasyonu’nda ise hava koşullarından etkilenerek azaldığına işaret ediyor.

Güney yarım kürede mısır hasadı 2025’in ikinci çeyreğinde başlayacak; ilk belirtiler Arjantin ve Brezilya’da verimin arttığını gösterirken, rekor düzeydeki mısır fiyatları Güney Afrika’da ekimlerin artmasına neden olmuştur.

FAO, 2024/25 yıllarında dünya tahıl kullanımına ilişkin tahminini, özellikle hayvan yemi olarak mısır kullanımında beklenen artışa bağlı olarak, % 0,9 artırarak 2 milyar 869 milyon tona yükseltti.

 

Dünya tahıl stoklarının, büyük ölçüde Amerika Birleşik Devletleri’ndeki mısır stoklarında beklenen önemli daralma nedeniyle, 2025 yılında sezonların kapanmasıyla birlikte %2,2 oranında azalacağı öngörülüyor. Küresel tahıl stoklarının kullanıma oranının 2024/25’te düşmesi, ancak yine de %29,8 gibi “makul bir seviyede” kalması bekleniyor.

2024/25 döneminde uluslararası hububat ticaretinin, büyük ölçüde Çin’in arpa, mısır ve buğday talebindeki düşüş nedeniyle, bir önceki yıla kıyasla %5,6 oranında azalarak 483,5 milyon tona gerileyeceği tahmin ediliyor.

2024 yılı üretim tahmini aşağı çekildi

FAO ayrıca 2024 yılı küresel üretim tahminini de revize ederek 2023 yılına göre %0,6’lık bir düşüşle 2 milyar 841 milyon tonun biraz altına indirdi. Yeni tahmin, sezon sonu nem stresinin verimi düşürdüğü Amerika Birleşik Devletleri’ndeki mısır üretimindeki önemli bir azalmayı yansıtıyor. Aynı zamanda Çin, Mali, Nepal ve Vietnam’da pirinç için resmi üretim tahminleri beklenenden daha yüksek geldi ve 2024/25’te 539,4 milyon tonluk yeni bir küresel pirinç üretimi tahmini ile sonuçlandı, bu da yıllık %0,9’luk bir artış ve tüm zamanların en yüksek seviyesi.

FAO’nun Tarımsal Piyasa Bilgi Sistemi (AMIS) de aylık Piyasa Monitörünü yayınladı. Düzenli piyasa analizine ek olarak, raporun ana makalesi 1961-2021 döneminde 144 temel ürün üzerinde yapılan bir çalışmayı öne çıkarıyor ve küresel verim artışında uzun vadeli yavaşlama olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmadığını ortaya koyarken, sıcaklık ve yağış değişimlerine dirençli çeşitlerin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

www.gidahatti.com/haber/23700244/dunya-tahil-uretiminde-yeni-sezon-umudu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Tarım Gıda Düşünce Atölyesi 20 Şubat’ta Adana’da

Tarım Gıda Düşünce Atölyesi; ülkemiz tarım ve gıda sektörüne...

Rifat Hisarcıklıoğlu için kayıp ilanı verildi

TÜSİAD Genel Kurulu’nda yapılan açıklamaların yankıları hem siyasette hem...

Et ve Süt Kurumu, et fiyatlarına müdahale için kesimi artırdı!

Ramazan ayı öncesinde et fiyatlarındaki dalgalanmalar mercek altına alındı....

Gazi Kutlu: Un sanayicileri ithalata bağımlılığı savunurken bakanlığa yükleniyor!

Makarnacılar yerli buğdayla da ihracat yaparken, un sanayicileri ithal...