Diyarbakır’da şiddet görmüş, eşini kaybetmiş ya da eşinin kronik rahatsızlığı nedeniyle çalışamaz durumda olmasının yanı sıra iş bulma umutları tükenen kadınlar için 2013 yılında dönemin HDP’li Bağlar Belediyesi tarafından uygulamaya konulan ve Türkiye’ye örnek gösterilen Kadın Pazarı’nın sadece adı kaldı.
AKP’li Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun pazarı erkeklerle açma girişimine karşı mücadele eden ve kısa sürede mücadelelerinde başarılı olan kadınlar, uzun vadede istemeyerek erkeklerle yan yana çalışmaya ve ortak tezgâh açmaya mecbur bırakıldı.
“Pazarcılık erkek işidir, kadından pazarcı olmaz, başarılı olamazlar” vb. iddia ve ithamlarına maruz kalan, bu da yetmezmiş gibi erkek pazarcıların psikolojik şiddetine uğrayan kadın pazarcılara, “Siz gidin çocuğunuza bakın. Biz sizin işinize karışıyor muyuz? Siz bizim pazarımıza göz dikiyorsunuz, erkek işi yapıyorsunuz” denildi.
Erkeklerin kadın pazarını kullanmalarının önünün açılmasını engellemek için dernek çatısı birleşen kadın pazarcılar, taleplerini seçimi kazanan DEM Partili eş başkanlara götürmeye hazırlanıyor.
Haftanın beş günü kentin farklı mekanlarında kurdukları tezgahların başında satış yaparak aile ve çocuklarını geçindirmeye çalışan kadınlar, erkek pazarcıların aralarına katılmaları sonrasında iş birliği yaparak ortaklıklar kurmak zorunda kaldılar.
Kimi kadın eşi, kimi kadın akrabası, kimi kadın ise çocuğu ile pazarda satış yapmaya yöneldi. Pazarcılık yapmaya başladıktan sonra yaşamları değişen ve hayat standartları yükselen kadınlar, sadece kendilerini değil, ailelerinin geleceğini de kurtardılar.
Bartın’dan Diyarbakır’a
Kadın pazarcılar, erkeklerin pazara girmelerini AKP’nin “Pazara kayyım atama” operasyonu olarak değerlendirip yanlıştan dönülmesini ve pazarın tekrar kadınlara bırakılmasını istiyor.
Kadın pazarcılar, Kadın Pazarı’nın kurulması ve sonrasında yaşananları T24’e anlattılar.
Kadın Pazarı kurulduktan sonra bir araya gelerek örgütlenen ve Bağlar Kadın Pazarcılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni kuran kadınları temsilen Nurdan Saltık, dernek başkanı seçildi.
Kendisi Bartınlı olan Saltık, eşi ile vatani görevini yaparken tanışıp Diyarbakır’a yerleşmiş. Evliliğinden dört çocuk dünyaya getiren Saltık, eşinin hastalanması sonrası çocuklarına bakmak için nasıl çalışmaya başladığını “30 yıl önce eşim memlekette askerlik yapıyordu. Birbirimizi tanıyıp sevdik. Evlendikten sonra Diyarbakır’a yerleştim. Eşim rahatsızlanınca dört çocuğuma bakabilmek için ben çalışmaya başladım” sözleriyle anlatıyor.