Didem Eryar Ünlü: Simit Ekonomisi

Onarım Atölyesi Kurucusu Ekin Al, “Sürdürülebilirliğin artık yeterli olmadığını görüyoruz! Kaybolan ekolojik varlığı, derinleşen sosyal adaletsizlikleri sürdürmek yerine bozulan sistemleri onarmamız gereken bir kırılım çağındayız” diyor.

Ekin Al. Kendini bir “etki tasarımcısı” olarak tanımlıyor. Uzun süredir farklı alanlarda daha iyi, daha adil bir dünya ve sistem tasarlamak için çalışıyor.

“Farklı paydaşların, farklı meselelerin kesişim noktasında durarak, doğru diyalog ve bağların kurulmasını sağlamak ve çözümleri birlikte inşa etmek benim için çok önemli” diyen Al, “Onarıcı, adil sistemler yaratmanın peşindeyim. Kimseyi geride bırakmamaya, her alanda çizilen makbul insan tanımının ötesinde, her türlü ayrımcılıkla mücadele eden, herkesin kendini var edebileceği alanlar yaratmaya çalışıyorum. Bulunduğum her alanda bir topluluğun parçası olmak, bir topluluk tasarlamak veya topluluk yaklaşımını oluşturmaya çalışıyorum” sözleri ile anlatıyor “iyi bir dünyanın peşinden koşma ve yeni yolları açmak için pek çok yöne birlikte koşma” gayretini. Yaklaşık bir sene önce hayata geçirdiği Onarım Atölyesi ise, “onarıcı sistemler yaratmak ve dönüşümü kolaylaştırmak için süreçler tasarlayan bir etki alanı” olarak tüm bu çalışmaları tek bir çatı altında topluyor.

Hepimize ilham vermesi gereken bir isim Ekin Al. Sözü kendisine bırakalım:

Sürdürmek için geç kaldığımız dünyada onarmak son şansımız

“Onarım Atölyesi | Regenerative Impact Space” uzun yıllardır bireysel, ekipler, topluluklar ile yaptığım pek çok çalışmanın bir çatıya ihtiyacı olmasıyla yaklaşık 1 yıl önce doğdu.

Onarmak ve Atölye çünkü, sürdürülebilirliğin artık yeterli olmadığını görüyoruz! Kaybolan ekolojik varlığı, derinleşen sosyal adaletsizlikleri sürdürmek yerine bozulan sistemleri onarmamız gereken bir kırılım çağındayız! Sahici ve kalıcı çözümler için meseleleri onarmayı hedefl eyen, kök nedenlere odaklanan ve önceliğini iklim adaleti, sosyal adalet, ekonomik eşitlik haline getiren sistemlere ihtiyacımız var. Üstelik sürdürmek için geç kaldığımız dünyada onarmak son şansımız.”

Yaşadığımız krizler bir tasarım sorunu

“Atölye, hem anlamlı partnerliklerle çıkacağımız yolculukların hem de markalar ve iş dünyası için tasarlayacağımız, dönüşümü kolaylaştırıcı süreç ve programların doğduğu yer. Bugün yaşadığımız problemlerin, içinde bulunduğumuz krizlerin bir tasarım sorunu olduğunu görüyoruz. Yanlış çıktıları hedefl eyerek tasarlanmış sistemleri yeniden tasarlamanız gerekiyor. Yeni süreçler, yeni ekonomik modeller, yeni iş yapış biçimleri ve yeni etki alanları tasarlarken kolektif çalışmaya inanıyoruz. Tek başımıza dünyayı ve sistemleri onarmamız imkansız. İşte tam da bu nedenle Atölye; herkesin çemberlerde bir araya geldiği, tüm farklılıklarıyla eyleme geçip yeni şeyler tasarladığı dört duvarın ötesine taşan bir etki odaklı mekan bağımsız tasarım alanı.”

ESG yatırımlarından, etki yatırımlarına geçme zamanı

“Bugün dünya bir paradigma kaymasının en keskin virajında. Tüm bildiklerimiz yeniden yazılıyor. Hepimizi büyük bir karar bekliyor: Çoklu ve bütüncül krizlerin gittikçe derinleştiği, gerçek çözümler için son birkaç yıla girdiğimiz bu dönemeçten nasıl çıkacağız? Bu soruyu bundan çok daha zaman önce sorduğumuzda ve sürdürülebilirlik cevabını aldığımızda doğru aksiyonlara geçebilseydik, sürdürülebilirlik yeterli olabilirdi ancak bugün değil. İklim krizi, biyoçeşitlilik kaybı, derinleşen refah adaletsizleri ile artık yeni bir çıkışa ihtiyacımız var. Bizim zarardan azaltmaya değil, geri döndürülemeyecek noktalara çoktan gelmiş olan dünyayı onarmaya ihtiyacımız var. Pozitif etki yaratmamız gerekiyor. Bugün hızla artan ESG yatırımları doğrudan sürdürülebilirlik ile bağlantılı. Oysa bizim rejenerasyon yani onarıcılık ile doğrudan bağlı etki yatırımı perspektifine geçmemiz gerekiyor. Onarmak, ancak birçok paydaşın ama özellikle devlet ve özel sektörlerin, amasız, fakatsız karlılığı öncelemeden 0’ın üstünü kurgulamasıyla mümkün. Paydaşlarınızın doğa ve toplum olduğuna inanmanız, kararlarınızı sermayeye, finansal büyümeye göre değil doğa ve insan haklarına göre almanız demek. Özetle, karlılığın ötesini gördüğümüz radikal dönüşümler ile onarmak mümkün.”

Herkesi içine alan yeni bir ekonomik model tasarımı

“Doughnut Ekonomisi Türkiye Topluluğu’nun kuruluşuna öncülük ediyoruz. Doughnut Ekonomisi onarıcı ve dağıtıcı bir ekonomik model. Doughnut Economics Action Lab ile partnerlik kurduk. 13 Kasım’da birinci Dünya Donut Günü olacak. Onarım Atölyesi ve Doughnut Türkiye olarak İstanbul’da ev sahipliği yapacağız. Buradaki en önemli noktalardan biri, bu topluluğun herkese açık olması ve her alandan ismi bir araya getirecek olması. Mesele ekonomik model tasarımı olduğunda, bu alanda herkesin olması gerekiyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...

Ömer Fethi Gürer: Et ithalatıyla piyasanın dengesi bozuluyor, üretici emeğinin karşılığını alamıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçi Hasan Erdal'ın...

Murat Ülker “Gıda verimi dünyada yaklaşık yüzde 21 azaldı”

Türkiye Gıda Sanayii İşve­renleri Sendikası (TÜGİS) ve Sürdürülebilirlik Akademi­si’nin...