Uluslararası Enerji Ajansı’nın (UEA) 8. Yıllık Küresel Enerji Verimliliği Konferansı, enerji verimliliği iyileştirmelerinin nasıl hızlandırılacağını ele almak için 30’dan fazla bakan ve 50 CEO’nun da aralarında yer aldığı 80’den fazla ülkeden 700 kişiyi Versailles’da bir araya getirdi.
Fransa Enerji Geçiş Bakanı Agnès Pannier-Runacher ve UEA İcra Direktörü Fatih Birol’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlik, Schneider Electric ortaklığıyla düzenlendi.
Konferansın temel çıktısı şöyle: Net sıfır emisyona ulaşmak için, 2030 yılına kadar küresel enerji verimliliği ilerleme hızını ikiye katlamak gerekiyor ve bu süreçte inovasyon, dijitalleşme ve finans alanlarındaki politika eylemleri belirleyici olacak. Bu politikaları hayata geçirmek için ise, fazla zamanımız kalmadı.
Schneider Electric Başkanı Jean-Pascal Tricoire’ın açılış konuşmasındaki ifadeleri bu gerçeğin altını net bir şekilde çizdi. Şöyle dedi Tricoire: “Enerjiyi nasıl tükettiğimizi optimize etmek, iklim ve enerji kriziyle başa çıkma yöntemimizin önceliğidir. Tüm malzemelere sahibiz. Sahip olmadığımız tek şey zaman: Elektrifikasyon ve dijital enerji verimliliği teknolojilerinin gücünü sonuna kadar kullanmadan önce daha fazla zamanın geçmesine izin veremeyiz.”
“Küresel Enerji Verimliliği Konferansı: Eylemin On Yılı” için yayınlanan brifing raporunda da; bugün yüzde 2,2 olan yıllık enerji verimliliği ilerlemesinin 2030 yılına kadar yıllık yüzde 4’ün üzerine çıkarılmasının; sera gazı emisyonlarında hayati düşüşler sağlayacağı, istihdam yaratacağı, enerjiye erişimi genişleteceği, enerji faturalarını düşüreceği, hava kirliliğini azaltacağı ve ülkelerin fosil yakıt ithalatına bağımlılığını azaltacağı vurgulanıyor. Yıllık ilerlemenin iki katına çıkması için sektördeki yatırımların bugün 600 milyar dolardan 2030 yılına kadar 1,8 trilyon dolarının üzerine çıkması gerekiyor.