Çiftçinin arazisine göz diken zorla kiralama uygulamasında ekim dönemi geçmeden arazi tespiti için çalışma başlatıldı. ZMO Başkanı Suiçmez, “Çiftçinin zarar ettiği topraktan şirketler teşvik yoluyla kâr ettirilecek” dedi.
Üretimde desteksiz bırakılan, bu yıl hemen hemen her üründe zarar eden ve hasat dönemini düzenledikleri eylemlerle seslerini duyurmaya çalışarak geçiren çiftçiler, ekim döneminde de pek çok sorunla baş başa bırakıldı.
Çiftçi isyanlarına kulak tıkayan iktidar, tarımdan uzaklaştırılan üreticinin arazisine göz koydu.
Tarımda iki yıl işlenmeyen arazilerin zorla kiraya verilmesi uygulamasında, ekim dönemi henüz bitmeden tespit çalışmaları başladı. Kimi muhtarlıklara, mahallelerindeki atıl tarım arazilerinin tespiti için yazı gönderildi. Muhtarların hazırlayacağı listelerin, İlçe Tarım Müdürlüklerinin Atıl Arazi Tespit Komisyonu’na gönderilmesi için talimat verildi.
ŞİRKETLERE TEŞVİK VERİLEBİLİR
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Baki Remzi Suiçmez, temel sorununu tarımsal üretimden kopma noktasına getirilen çiftçiler olduğunu ifade etti. Suiçmez, “Üretici kazanırsa, kâr ederse tarlasını bahçesini boş bırakmaz. Kazanamazsa her yıl ekemez. Bu yıl her üründe zarar etmiş halde üretici, devletten de yeterli desteklemeyi göremedi. Destekler yetersiz, ödenme tarihleri geç, üreticiyi destekleyecek bir adım yok… Borç içinde üretim yapılmaya çalışılıyor. Üretim araçlarını borçları karşılığında ipotek ettiren üretici bunları da bir bir kaybetmeye başladı” dedi.
Suiçmez, tarım arazilerinin boş kalmasının kaçınılmaz hale getirildiğinin altını çizerek, “Bu durumda da arazinin boş kalması işten değil. Arazi boş kalıyor, çiftçi zarar ediyorsa, arazileri kiralayan şirketler nasıl kâr edecek? Onlar da mı zararına üretim yapacak, yoksa yeni teşviklerle desteklenecekler mi? Bu soruların cevabını da çok geçmeden göreceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.