Antakya Ticaret ve Sanayi Odasının AB nezdinde yaptığı başvuru olumlu sonuçlandı ve “Antakya Künefesi” coğrafi işaret olarak AB’de tescil edildi. Tescille birlikte “Antakya Künefesi” adı ve logosu, üreticiler tarafından tescil belgesinde/ürün şartnamesinde yer alan yöresel üretim tekniklerine uyulması ve tüm ilçeleriyle birlikte Hatay ili sınırları içinde üretilmesi koşuluyla kullanılabilecek.
6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde en büyük yıkımın gerçekleştiği kentlerden Hatay’a, AB’den sevindirici bir haber geldi.
Antakya Künefesi, AB’de tescil edildi
Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığının açıklamasına göre, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusu sonucu, “Antakya Künefesi” coğrafi işaret (mahreç işareti) olarak AB’de tescil edildi. 13 Mart 2023 tarihli ve L 074 sayılı AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan tescil ile Antakya Künefesi; her türlü kötüye kullanım, taklit ve çağrıştırmaya karşı AB’de de koruma altına alındı. Bu tescille birlikte “Antakya Künefesi” adı ve logosu, üreticiler tarafından tescil belgesinde/ürün şartnamesinde yer alan yöresel üretim tekniklerine uyulması ve tüm ilçeleriyle birlikte Hatay ili sınırları içinde üretilmesi koşuluyla kullanılabilecek.
Türkiye’nin Avrupa Birliği Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı da, konuya ilişkin olarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Antakya Künefesi”, coğrafi işaret olarak “Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası”, “Aydın İnciri”, “Bayramiç Beyazı”, “Malatya Kayısısı”, Aydın Kestanesi”, “Taşköprü Sarımsağı”, “Milas Zeytinyağı” ve “Giresun Tombul Fındığı”ndan sonra AB’de tescil edilen 9. ürünümüz oldu” ifadelerini kullandı.
Deprem yaralarını sarmaya çalışan Hatay’ın, tarihi ve kültürel mirası da korunacak
Bir gastronomi şehri olan Hatay’a ait Antakya Künefesi’nin AB tarafından da tescil edilmesi, ürünün tanınırlığını ve rekabet gücünü artırırken; iç talep ve ihracat potansiyelini güçlendirecek ve üretildiği bölgenin ekonomi ve istihdamına katkıda bulunacak.
Antakya Künefesi’nin AB’de tescili, yaşanan büyük deprem felaketi sonrasında yaralarını sarmaya çalışan Hatay’ın tarihi ve kültürel mirasının korunmasına da katkı sağlayacak.
Antakya Künefesi ile birlikte Türkiye’nin AB nezdinde coğrafi işaret tescili almış ürün sayısı, Antep Baklavası, Aydın İnciri, Aydın Kestanesi, Bayramiç Beyazı, Giresun Tombul Fındığı, Malatya Kayısısı, Milas Zeytinyağı ve Taşköprü Sarımsağı olmak üzere 9’a ulaştı. Hâlihazırda AB nezdinde coğrafi işaret almak üzere gerekli başvuruları yapılan ve Avrupa Komisyonu tarafından inceleme süreci devam eden 45 ürün bulunuyor.