Tarımsal sulamada yüzde 300’e varan fiyat artışı, üreticiyi zor durumda bıraktı. Sulama Birliklerine 31 Mayıs’a kadar borcunu ödemeyen çiftçi, yüzde 15’lik indirimden de yararlanamayacak.
BORÇLU İNDİRİMDEN YARARLANAMAYACAK
Mazottan ilaca, gübreden işçiliğe yüksek girdi maliyetleriyle üretim mücadelesi veren çiftçi bu kez de yüzde 300 artan sulama bedelleriyle karşı karşıya kaldı. Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, geçen yıl narenciye bahçesi için dekar başına 98 TL ödedikleri sulama bedelinin bu yıl 323 TL’ye yükseldiğini belirterek, “Ya devletin yüzde 50 desteğini ya da Birliklerin fiyatlarını düşürmelerini bekliyoruz” dedi. Doğru, su borcu olan üreticiye 31 Mayıs’a kadar süre verildiğini, bu tarihe kadar borç ödemesi yapmayan çiftçinin yüzde 15’lik indirimden yararlanamayacağını belirterek, “Soruna bir an önce çözüm bulunmasını bekliyoruz” dedi.
SULAMA BİRLİKLERİ YETERLİ HİZMET VERMİYOR
2011 yılında Kanunla kamu tüzel kişiliğe kavuşturulan Sulama Birlikleri, sadece su zammıyla gündemde değil. Çukurova’da birçok üretici Sulama Birliklerinin yeterli hizmet vermediğinden yakınıyor. Sulama kanallarının ve çevresinin temizlenmediğini, tadilatta yetersiz kalındığını belirten üreticiler, “Devlet Su İşleri (DSİ), Sulama Birliklerinin yönetimini alınca sulamada daha az sorun yaşayacağımızı düşündük. Maalesef tam tersi oldu. Kanallara yeterince yatırım yapılmıyor. Tadilatta temizlikte geç kalınıyor. Kayıp kaçak oranında azalma olmadı. Su bedelleri daha da yükseldi. Sulama Birlikleri topladığı parayı nasıl ve nerelerde harcıyor?” diye konuştular.