6 ilde tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketim bedelinin desteklenmesi uygulaması sona erdi. Çiftçiler, hali hazırda zor üretim yaptıklarını belirterek desteklerin yeniden verilmesini istiyor.
2018 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile 6 ilde tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketim bedelinin desteklenmesine yönelik uygulama, 2024 yılı itibariyle sona erdi.
Diyarbakır, Urfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde çiftçinin tarımsal sulamada kullandığı elektriğe yüzde 50 indirim desteğinin kalkması, ziraat odalarının ve çiftçilerin tepkisini çekti.
‘DESTEK OLMAZSA ÜRETİM YAPAMAYIZ’
Urfa’da çiftçiler arazilerini sulamak için elektrikli su motorları kullanıyor. Bu nedenle tarlaların sulanmasında maliyet elektrik faturaları nedeniyle artıyor.
Çiftçilerin yüzde 50 hibe desteği aldıkları zaman bile zorlandıklarını aktaran Akçakale Ziraat Odası Başkanı Selahattin Yılmaz, “Desteğin kalkması ile çiftçilerimiz mağdur olacak. Üretime zarar gelecek. Hükümetimizin bu konuda tedbir alması lazım” dedi.
Çiftçinin bir şekilde desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, “Akçakale bölgesi, çiftçi bölgesidir. Nüfusun büyük kısmı çiftçilik ile uğraşıyor. Buradaki insanlar, ekip biçmezse nasıl geçinecek?” diye sordu.
Yılmaz, “Çiftçi olarak bizler üretmek zorundayız” diyerek desteğin şart olduğunu vurguladı. Yılmaz, buğday, pamuk, arpa, mercimek, mısır gibi ürünler ekildiğini anımsatarak “Giderlerimizde yüzde 100 artış oldu. Bir de pamuk fiyatları bu yıl çok düştü; geçen yıl 16-17 liraya sattığımız pamuğu bu yıl yine aynı fiyattan satıyoruz. Çiftçi şu an kan ağlıyor” ifadelerini kullandı.