Çiftçilerden sütte üretim ve fiyat istikrarı için 5 öneri

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, hayvancılık sektöründe sürdürülebilir bir çiğ süt üretimi ve fiyat istikrarı için 5 maddelik bir öneride bulundu.

Hayvancılıkta yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, sektörde sürdürülebilir bir çiğ süt üretimi için 5 maddelik bir öneri listesi yayınladı.

Mutlu Doğru, yazılı açıklamasında, “Yaz mevsimi, çiğ süt üretiminin düştüğü, süt ve süt ürünleri tüketiminin ise arttığı aylar olmasına rağmen süt işleyen sanayicilerle görüşmemizde; süt ve süt ürünleri talebinde büyük düşüşler yaşandığı, teleme veya süt tozu olarak aldıkları sütün bir bölümünü stoklamak mecburiyetinde kaldıklarını ve süt alım miktarlarını düşürdüklerini söylemektedir” ifadelerine yer verdi.

Söz konusu durumun çiğ süt üreten üreticiye negatif yansıdığını altını çizen Doğru, “Çiğ süt alım fiyatları ve kalite primleri geriye giderken, ödeme vadeleri uzamaya başladı. Kısacası süt ve süt ürünleri piyasalarındaki talep sıkışıklığı üreticiye de olumsuz yansımaktadır” dedi.

Süt sanayicileri ile yapmış oldukları görüşmelerden çıkan sonucu da değerlendiren Doğru, şu noktaya dikkat çekti: “Sonbahardan itibaren çiğ süt üretimi mevsimsel olarak artmaya başladığında bu problemin daha da derinleşeceği tahmin edilmektedir. Bu nedenle hayvancılık sektöründe sürdürülebilir bir çiğ süt üretimi için aşağıdaki tedbir önerilerimizi ilgili bakanlıklarımızın görüş ve takdirlerine sunarız.”

Adana Çiftçiler Briliği Başkanı Mutlu Dorğu, beş maddeden oluşan söz konusu önerileri şöyle sıraladı: “Çiğ süt üretiminde yeterince arz olmasına rağmen talep eksikliği yaşanmasından dolayı gebe düve ithalatı geçici bir süre durdurulmalıdır. Süt ve süt ürünleri ihracatına süt karşılığı kadar ihracat desteği uygulanmalıdır. Eylül ayında başlayacak tüm okullarda uygulanmak üzere Okul Sütü Projesi yeniden hayata geçirilmeli ve ihale hazırlıkları yapılmalıdır. Süt ve süt ürünleri sektörünün KDV alacaklarına öncelik tanınmalıdır. Süt sanayicisine aylık sözleşmeli çiğ süt alım miktarı tutarı kadar 1 yıl vadeli, düşük faizli hazine destekli kredi imkanı tanınmalıdır.”

www.bloomberght.com/ciftcilerden-sutte-uretim-ve-fiyat-istikrari-icin-5-oneri

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Marmarabirlik’in 354 milyon liralık ödemesi yarın yapılacak

Ürün alımlarına Ekim ayında başlayan Marmarabirlik, yarın 354 milyon...

Milleti zehirleyen nişasta bazlı şeker (NBŞ) firmaları halktan gizleniyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, ürettiği nişasta bazlı şekerleri kanunlara...

The Telegraph yazdı: Kilo vermek için en iyi 10 yiyecek

Kilo vermek söz konusu olduğunda uzmanlar, yiyemediğiniz şeylere odaklanmak...

757 milyon insan yetersiz besleniyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre,...