Çiftçi, üretici ve market fiyatı arasındaki farka isyan etti

Yaz döneminde yüksek üretim maliyetleri ve düşük kazanç nedeni ile işçilik maliyetini dahi zor çıkaran çiftçi, tezgahlardaki fiyata isyan etti. Çaresiz kalan çiftçi üretimi bırakıyor.

Yüksek üretim maliyetleri ve işçilik ücretleri altında ezilen üretici, ürününü fiyatına satmakta zorlanırken, üretici ve market fiyatları arasındaki makasa da isyan etti. Çiftçiler son dönemde yaşanan çaresizlik nedeniyle üretimi bırakırken, maliyetini karşılayamayan ve borç yükünün altında ezilen çiftçi ürünlerini satmak dahi istemiyor.

İŞÇİ YEVMİYESİNİ KURTARMADI

Mersin’de şeftali ve üzüm üreten Mehmet Ersoy, yaşanan sıkıntıyı “Biz şeftaliyi 4 TL, üzümü 10 liradan verdik. Çarşıda, şehirde 40-60 TL’den vatandaşa satıldı. Bu aradaki fark niye oluyor? Kimin cebine giriyor, niye bu araştırılmıyor. Eskiden halden aldığı fiyatın yüzde 25’i ile satabiliyordu. Şimdi 4-5-8 TL’den alıyor, 40-60 liraya satıyor. Niye bunu soran yok. Haksız kazanç yok mu” diye sordu. Üretim maliyeti dışında hasat edilen ürünlerde işçilik maliyetinin bile karşılanamadığını kaydeden üretici Ersoy, yaşadıkları durumu şöyle anlattı: “Mersin Erdemli’de şeftali ve üzüm üreticisiyim. Köyümüzde çok güzel meyve yetiştiriyoruz. Ancak bu yıl meysu dökülen şeftaliyi 4 TL’den, üzümü 10 TL’den aldılar. Şeftali bahçesinin işçisini kurtarmadı bu fiyat. Bir işçi günde 200 kg toplarsa yevmiyesini aldı.

Çiftçi, üretici ve market fiyatı arasındaki farka isyan etti

Yüksek üretim maliyetleri ve işçilik ücretleri altında ezilen üretici, ürününü fiyatına satmakta zorlanırken, üretici ve market fiyatları arasındaki makasa da isyan etti. Çiftçiler son dönemde yaşanan çaresizlik nedeniyle üretimi bırakırken, maliyetini karşılayamayan ve borç yükünün altında ezilen çiftçi ürünlerini satmak dahi istemiyor. İŞÇİ YEVMİYESİNİ KURTARMADI Mersin’de şeftali ve üzüm üreten Mehmet Ersoy, yaşanan sıkıntıyı “Biz şeftaliyi 4 TL, üzümü 10 liradan verdik. Çarşıda, şehirde 40-60 TL’den vatandaşa satıldı. Bu aradaki fark niye oluyor? Kimin cebine giriyor, niye bu araştırılmıyor. Eskiden halden aldığı fiyatın yüzde 25’i ile satabiliyordu. Şimdi 4-5-8 TL’den alıyor, 40-60 liraya satıyor. Niye bunu soran yok. Haksız kazanç yok mu” diye sordu. Üretim maliyeti dışında hasat edilen ürünlerde işçilik maliyetinin bile karşılanamadığını kaydeden üretici Ersoy, yaşadıkları durumu şöyle anlattı: “Mersin Erdemli’de şeftali ve üzüm üreticisiyim. Köyümüzde çok güzel meyve yetiştiriyoruz. Ancak bu yıl meysu dökülen şeftaliyi 4 TL’den, üzümü 10 TL’den aldılar. Şeftali bahçesinin işçisini kurtarmadı bu fiyat. Bir işçi günde 200 kg toplarsa yevmiyesini aldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Bakandan ihracat açıklaması: Unda birinci, makarnada ikinciyiz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin dünyada un...

Gazi Kutlu: Şeker pancarı alım fiyatı ne kadar olacak? İşte tahminler

Bu yıl beklentim geçen yıl 1.885 TL olan fiyatın...

Cengiz Çakır: Tıbbî kenevir yönetmeliği (2)

12 Eylül 2024 tarihinde bu köşede yayınlanan yazıda yönetmeliğin...

Meteoroloji’den birçok il için sağanak uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, salı gününe ilişkin hava durumunu paylaştı....