Ulusal Kanal’da yayınlanan “Üreten Türkiye” programı için 4-17 Ocak tarihinde Ege Bölgesi’ndeydik. Sırasıyla Aydın, Denizli, Muğla ve İzmir’de çiftçiler, ziraat odası başkanları, muhtarlar, hayvancılık yapan üreticiler, kooperatif ve birlik başkanları gibi tarımsal üretimin önemli paydaşları ile bölgenin tarımsal üretimini, üretimin ve pazarlamanın önündeki zorlukları, tarımda örgütlenmeyi ve ülkemizin tarımını konuştuk.
Konuşmalarımızda insanlarımıza bir dokunduk bin ah işittik. Ama asla umutsuz değildik çünkü üreticilerimiz her zorluğa rağmen üretiyorlardı ve üretme azmini elden bırakmıyorlardı. Önümüzdeki haftalarda Ege ziyaretimizde öğrendiklerimizi sizlere bu köşeden aktarmaya, duygu ve düşüncelerimi paylaşmaya çalışacağım.
MÜLKİYET SORUNU
Ege ziyaretimizin ilk durağı Aydın’ın Söke İlçesi’ne bağlı Avşar Mahallesi oldu. Yıllar önce ziyaret ettiğimiz Avşar’da o zaman dile getirilen yerel sorunlar vardı, o sorunlar bugün için çözüme kavuşmuş muydu? Ne yazık ki hayır. Mahallenin en önemli sorunu mülkiyet sorunu idi. Miras yoluyla bölünmüş tarımsal arazilerin resmi paylaşımı yapılamamıştı fakat fiilen paylaşılmış ve tarımsal üretim yapılmaktaydı. Mülkiyet sorununun yol açtığı büyük sorunların başında ÇKS ( Çiftçi Kayıt Sistemi)’ye girememek ve dolayısıyla desteklerden, primlerden ve zirai kredilerden faydalanamamak gelmekteydi. Bu dönemde hükümet tarafından ÇKS belgesi olmayanların da desteklemelerden faydalanabileceği konusunda atılan önemli bir adımla buna benzer mülkiyet sorunu yaşamakta olan mahallelerde yaşayan çiftçiler rahat bir nefes aldı fakat konunun tam olarak çözüme kavuşabilmesi mümkün olmamıştı.