3573 numaralı “Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun” 26 Ocak 1939 tarihinde kabul edilmiştir. Bu tarih Atatürk’ün ölümünden 76 gün sonrasına denk gelmektedir. Yasaların düzenlenme süreci göz önünde tutulursa, bu yasanın Atatürk’ün bilgisi dahilinde, hatta onun direktifi doğrultusunda çıkarıldığı söylenebilir.
Bu kanun hükümleri 9/7/1956 tarih ve 6777 sayılı kanunla sakız ve nevileriyle, harnuplukları da kapsayacak şekilde genişletilmiştir. 3669, 4086, 5728 numaralı kanunlar ve 698 numaralı KHK ile değişiklikler yapılmıştır. Yasanın geçerli olan şekli sadeleştirilerek özetlenmiştir.
UYGULAMALAR
Orman sınırları dışında bulunan ve devletin hüküm ve tasarrufunda olan yabani zeytinlik, Antep fıstığı ve harnupluklar (keçi boynuzu) ve sakız nevileri ile orman sınırları dışında olup da “Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi Hakkında Kanun” kapsamında bulunmayan zeytin yetiştirmeye elverişli fundalık ve makilikler Tarım ve Orman Bakanlığınca saptanarak haritalanır.
Bu alanlar yerel koşullar dikkate alınmak suretiyle Tarım ve Orman Bakanlığınca 25 dönümlük parsellere ayrılır ve ilan edilir.
Bu alanlarda yabani zeytin, fıstıklık ve harnupluk ile sakız ağaçlarını aşılayıp yetiştirecekler ile zeytin yetiştirmeye elverişli fundalık ve makilik alanlarda gerekli temizlemeyi yapıp zeytin dikim alanları meydana getirecekler, dilekçe ile arazinin bulunduğu en büyük mülki amire başvururlar. Başvuranlar arasında bakanlıkça belirlenecek esas ve öncelik sırasına göre seçilen kişilerden, bu işlemleri yerine getireceklerine ilişkin bir yükümlülük belgesi alınır. Fidan dikecek olanlara devletçe maliyet bedeli üzerinden zeytin fidanı sağlanır.
Beş yıl süre ile taşınmazın amacına uygun olarak kullanıldığı Tarım ve Orman Bakanlığınca saptananlara o yerin en büyük mülki amiri tarafından tapuları devredilir.
Bu yolla verilen taşınmazlar hiçbir şekilde veriliş amacı dışında kullanılamaz. Bu taşınmazlar; miras dahil hiçbir şekilde bölünemez, veriliş tarihindeki yüzölçümü hiçbir şekilde küçültülemez. Aksi takdirde Hazinece geri alınır. Bu hususlarda taşınmaz siciline gerekli şerh verilir.