Kimyasal mücadele; tarımsal ürünlerde ekonomik kayba neden olan zararlı canlılarla, yapay veya doğal yollarla elde edilmiş öldürme etkisine sahip kimyasal maddeleri kullanarak yapılan mücadeledir.
Ticari bitki koruma ürünleri standartlara uygun olarak üretilir. Taşınması, korunması ve fazla emek harcamadan mekanik yolla uygulaması kolaydır. Kolayca erişilebilen bu ürünler yaygın olarak kullanılmaktadır. Kimyasal savaşın zararlı canlıyı kısa sürede yüksek oranda öldürme özelliği vardır. Birden fazla zararlı canlıya aynı anda uygulanabilir. Uygulamanın sonucu hemen göze çarpar.
KİMYASAL SAVAŞIN SAKINCALARI
Tarım ilaçları üretim, depolama, satış ve uygulama yapan kişilerde ani zehirlenme yapabilir. İnsan ve diğer sıcak kanlı canlılarda uzun süreli zehirlenme yapabilir. Toprak ve su kaynaklarında kalıntı birikimi olabilir. Yanlış uygulamalar kültür bitkilerini öldürebilir. Zamanla hedef canlılar, ilaçlara karşı direnç kazanabilir. Faydalı canlıları da yok ettiğinden zararlı yoğunluğu aşırı derecede artabilir. Öneri dışı kullanım, doz aşımı ve hasat öncesinde yeterince beklenmemesi nedeniyle besin maddeleri ve yemlerde kalıntı oluşur. Etkisi kısa sürede geçtiğinden uygulamayı tekrarlamak gerekir. Aktif madde üretiminde dış ülkelere bağımlılık söz konusudur. Döviz kurlarındaki artış nedeniyle uygulamalar pahalı hale gelmektedir.