Cengiz, yüzde 71’i madenlere ruhsatlı Artvin’de 10 köyü içine alan ve 2 bin 704 futbol sahası büyüklüğündeki alanda maden arayacak. Doç. Dr. Kurdoğlu, “Gelirler şirkete, tahribat ülkeye miras kalıyor” dedi.
Hidroelektrik santralların ardından maden şirketlerinin kuşattığu Doğu Karadeniz’de bir maden arama ihalesi daha sonuçlandı. Artvin Arhavi’de 10 köyü içine alan 1930,92 hektarlık alanı kapsayan maden arama ihalesini Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Eti Bakır kazandı. Cengiz, 5 milyon TL vererek aldığı ihalenin ardından bölgeyi delik deşik edecek.
Kendisi de Rizeli olan Mehmet Cengiz, Doğu Karadeniz’i çöle çevirmekte kararlı. Rize İkizdere’de, Artvin Cerattepe’de açtığı madenlerle doğa katliamı yapan Cengiz’e karşı bölgede uzun yıllardır büyük bir mücadele veriliyor. Son olarak Rize İdare Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karara uyarak Cerrattepe’deki madencilik faaliyetleri için verilen ÇED olumlu kararını iptal etti. Bölgede büyük ekolojik tahribat yaratan Cerattepe’deki madene ilişkin karar iptal edilse de Cengiz yenileri için kolları sıvadı.
MAPEG tarafından Arhavi’nin 9, Hopa’nın 1 maden arama sahası ilanı yapıldı. İhaleyi alan Cengiz, 2 bin 704 futbol sahası büyüklüğündeki ormanlık alanda maden araması yapılacak.
SELE KARŞI SİGORTA
BirGün’e konuşan KTÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, bölgenin ekolojik zenginliğine dikkat çekti. Kurdoğlu, “Bu araziler son derece sarp ve dik yamaçlardan oluşmaktadır ve görece biraz daha yerleşime uygun eğimdeki bölümlerde de konutlar ve başta çay olmak üzere tarım alanları yayılmaktadır. Bir bölümünde ise orman vejetasyonu yayılmaktadır ki yoğun yağışa karşı tek sigorta bu bitki örtüsüdür. Kestane, kayın, kızılağaç, gürgen, akçaağaç, ıhlamur, akçaağaç gibi tepe katmanını oluşturan türlerin yanı sıra yoğun bir ara ve alt tabaka oluşturan çalı ve otsu tür zenginliği kolaylıkla fark edilmektedir” dedi.