İşverenler ve çalışanlar tarafından uzun süredir beklenen yemek yardımı genelgesi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlandı.
Danıştay kararıyla uyumlu olan bu genelgenin yayınlanması uzun süredir bekleniyordu. SGK hukuk devleti ilkesinin gereğini yaparak işyerleri için kritik önemde bir konuyu karara bağlamış oldu. Atılan bu olumlu adıma rağmen yeni genelgedeki bazı teknik ifadeler farklı şekillerde yorumlanınca işverenleri gereksiz yere tedirgin eden yeni bir tartışma başladı.
Bunların arasında en manasız olanı yemek yardımları marketlerde yemek (sıcak yemek, soğuk yemek, tüketime hazır gıda, hazır yemek vb.) için kullanılabilir mi kullanılamaz mı tartışması… Artık günümüz iş dünyasının gerçeklerine ve ihtiyaçlarına uymayan bu anlamsız tartışmalardan işverenler ve çalışanlar yanlış yönde olumsuz olarak etkileniyorlar.
Yeni genelgedeki ifadeler aslında çok net; yemek kartları, nakit ya da nakit yerine geçecek şekilde başka amaçlarla kullanılmazlarsa bu kartlara yüklenen tutarlar prime esas kazanca dahil edilmeyecektir. Peki “nakit ya da nakit yerine geçecek şekilde başka amaçlarla kullanılma” ifadesi ne anlama gelmektedir?
Teknik bir konu olduğu için burada detayına girmek istemiyorum. Fakat bu ifadeler, kısaca, kartlardaki bakiyelerin bankamatiklerden nakit olarak çekilebilmesi, bir hesaptan diğer hesaba para transferi için kullanılabilmesi ve elektronik eşya, giyim, akaryakıt ve telefon gibi aklınıza gelen bütün ürün gruplarının ve hizmetlerin satın alınmasında kullanılabilmesini ifade etmektedir. Bu açıklama çerçevesinde, mevcut kullanım alanlarıyla yemek kartlarının, nakit ya da nakit yerine geçecek şekilde başka amaçlarla kullanılma özelliğinin olmadığının daha iyi anlaşılabileceğini ümit ediyorum.