Cem Kılıç: Yemek kartı için önemli bir karar

Danıştay’da uzun süredir görülmekte olan bir davada nihayet karar açıklandı. Bu kararla birlikte ayni yardım yemek kartı uygulamasına yeniden geri dönüldü.

Daha açık ifadeyle, yemek kartları aracılığıyla çalışanlara yemek yardımı yapılması durumunda geçmişte olduğu gibi yardım tutarı fark etmeksizin işverenlerden sigorta primi işçi ve işveren payı alınmayacak. Yakından takip edenler meseleyi detaylarıyla biliyor ama bilmeyen işverenler için özetlemeye çalışacağım.

Bilindiği üzere ülkemizdeki yerleşik uygulamaya göre işverenler tarafından çalışanlara yemek kartları aracılığıyla yapılan yemek yardımları ayni yardım olarak değerlendiriliyor ve prime esas kazancın dışında tutuluyordu. Burada da amaç işverenleri çalışanlarına daha fazla yemek yardımında bulunmaları için teşvik etmekti. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bu konudaki yaklaşımını değiştirerek 2022 sonunda çıkarmış olduğu 2022/22 Sayılı Genelge ile çalışanlara yemek kartları aracılığıyla günlük belirli bir tutarın üzerinde yapılacak yemek yardımlarından artık prim alınacağını açıkladı. SGK prim gelirlerini artırmak için böyle bir yönteme başvurmuştu fakat sahanın dinamikleri daha farklı işlediği için prim gelirlerini artırma hedefine beklendiği ölçüde ulaşılamadı çünkü işverenlerin büyük bir bölümü ek prim maliyetine katlanmak istemediği için çalışanlarına istisna tutarı kadar yemek yardımı yapmaya başlamıştı.

Ayrıca 2022/22 sayılı genelgenin yeme içme sektöründe faaliyet gösteren küçük esnafın işleri üzerinde de beklenmeyen olumsuz sonuçları oldu. Yemek yardımlarını nakit olarak alan çalışanların yalnızca yüzde 3’ünün bu tutarları beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı görüldü. Lokanta ve restoranların düzenli gelirlerinde önemli kayıplar yaşandı.

Şimdi ne olacak?

İstihdam deposu olarak bilinen bu sektörün yeni istihdam üretme kabiliyeti erozyona uğradı. Yeme içme sektöründe yaşanan sürekli fiyat artışlarının arkasındaki sebeplerden birinin bu işletmelerin nakit yemek yardımları sebebiyle yaşadıkları düzenli müşteri kaybını telafi edememelerinin de yer aldığı biliniyor. Bütün bu olumsuzluklar karşısında SGK’nın 2022/22 sayılı genelgesine karşı 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na aykırı olduğu gerekçesiyle geçtiğimiz yıl dava açıldı. Yukarıda kısaca anlattığım üzere, Danıştay dava konusu genelgenin yemek kartlarını düzenleyen maddelerinin 5510 Sayılı Kanuna aykırı olduğunu değerlendirerek iptali yönünde karar verdi. Böylece Kanun ile genelge arasındaki çelişkili durum ortadan kalkmış oldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Çay-simit tarifesi 23.400 liraya ulaştı

4 kişilik bir ailenin bir öğünlük çay-simit masrafı 260...

Tarım ve ticaretin ortak gündeminden 4 başlık!

Tarım ve Orman ile Ticaret Bakanlıklarının aylık koordinasyon toplantısında;...

TMO’dan ürünlerin çürütüldüğü iddialarına açıklama

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), buğday ve arpa stoklarının açık...

1 milyarlık ‘sahte bal’ ele geçirildi: 6 gözaltı

Ankara'da tüketime uygun olmayan ve etiket mevzuatına aykırı balların...