Balıkesir’de turizme zarar verdikleri gerekçesiyle çıkarılan balık çiftliklerinin Mersin’e taşınmasına tepkiler sürüyor.

Balıkesir kıyılarından turizme zarar verdikleri gerekçesiyle çıkarılan balık çiftliklerinin Mersin’e taşınmasına yönelik tepkiler sürüyor. Mersin kamuoyu, çiftliklerin Mersin turizmine de zarar vereceğinin altını çizerken, ÇED sürecinin acilen iptal edilmesinin gerektiğini belirtiyor.

Balık çiftliklerinin turizme zarar verdikleri gerekçesiy­le, Balıkesir-Edremit’ten ‘mecburi yer değişikliği’ kapsamın­da Mersin’in Silifke ve Aydıncık sa­hillerine kurulmasına yönelik tep­kiler sürüyor. ÇED Raporu nez­dinde balık çiftliklerinin Mersin sahillerinde kurulmasının uygun olmadığı, yapıldığı takdirde ileride önlenmesi mümkün olmayan so­runlara neden olunacağı belirtilir­ken ÇED sürecinin iptal edilmesi isteniyor.

Mersin Büyükşehir Bele­diye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Dr. Si­nan Can, Mersin Çevre Platformu ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitü­sü Müdürü ve ODTÜ İklim Merke­zi Müdürü Profesör Doktor Barış Salihoğlu, konuyla ilgili DÜNYA’ya değerlendirmelerde bulundu.

“Mersinimizin haklarını sonuna kadar savunacağız”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Mersin, kuş uçuşu 320 kilometre sahile sa­hip bir deniz kentidir. Doğal ola­rak böyle bir kente turizm yatırım­ları beklerken başka bölgelerde düşünülüp ve projelendirilen an­cak bölge halkının karşı çıkmasıy­la balık çiftlikleri yatırımlarının Mersin’e yapılmasını uygun bul­muyoruz. Bölge halkı olarak bu­nu kabul etmemiz mümkün değil. Mersin sahipsiz değildir. Kenti­mizin tüm aktörleri ile hukuki ze­minde Mersinimizin haklarını so­nuna kadar savunacağız” dedi.

“Plansız ve denetimsiz balık çiftlikleri istemiyoruz”

MTSO Yönetim Kurulu Başka­nı Hakan Sefa Çakır’da, plansız ve etkin denetim yapılmayan balık çiftliklerine karşı olduklarını be­lirterek, bilimsel kurallara uygun, konunun uzmanı kurumlarla plan­lanan, kıyıya uzak, turizm başta ol­mak üzere diğer sektörleri olum­suz etkilemeyen, deniz kirliliği yaratmayan, kente katkı sunacak yatırımların yanında olacaklarını kaydetti. Çakır, “Bildiğiniz gibi Ay­dıncık’ta balık çiftliği kurulması konusu tekrar gündeme geldi.

Kent ekonomisine olumlu bir katkı sun­mayan yatırımların tarafı değiliz. Bu nedenle plansız yapılan balık çiftliklerine karşı gelmeliyiz. Eko­nomi önemli ama Mersin bizim için her şeyden daha önemli. Aldı­ğımız bilgilere göre balık çiftlikleri­nin doğru planlanıp sektörlerle ça­tışmaya girmemesi halinde ki nedir bu sektörel çatışma derseniz; turiz­me zarar vermeyecek, denizi kirlet­meyecek, ekosistemi olumsuz etki­lemeyecek olması diye özetleyebi­lirim, o zaman sorun yok.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Akdenizli zeytinyağını eli titreyerek tüketiyor

Kuraklık ve sıcak hava dünyanın en büyük üreticisi İspanya’nın...

6 ayda marketlere zam yağdı

TÜİK’e göre gıda fiyatları 6 ayda yüzde 25.25 arttı....

İrfan Donat: III. Dünya Savaşı çıkarsa gıda cephaneliği hazır mı?

Stratejik tarım ürünlerinin küresel üretim, stok ve ticareti iki...

SUDER: Türkiye’de pet şişelerin kapak rengi suyun çeşit ve içeriğini göstermez

SUDER Yönetim Kurulu Başkanı Yaşabey Kalebaşı, Türkiye’de pet şişelerinin...