Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2022 yılında uygulanmak üzere hazırlanarak Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projeleri “Atıl Alanlar Fıstıkla Yeşilleniyor” projesi kapsamında kabul edilerek desteklenen %25 üretici, %75 devlet katkılı ve Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Yenilik Yayım Projeleri “Antepfıstığı Avrupa’da” projesi kapsamında kabul edilerek desteklenen %100 devlet katkılı aşılı antepfıstığı fidanları; Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsünden getirilerek, toprakla buluşturulmak üzere üreticilere dağıtımı yapıldı.
Fidan dağıtım törenine Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga, Eceabat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yücel Tokgöz, teknik personel ve üreticiler katıldı.
Antepfıstığı dağıtım töreninde Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ; “Antepfıstığı üretim ve ihracat yönünden ülkemizin önemli bir ürünüdür. Özellikle diğer birçok meyve türlerinin yetişemediği taşlık, kayalık yerlerde dahi yetişebilmesiyle önemini bir kat daha artırmaktadır. İlimizde hazırladığımız projelerle Çanakkale İl Özel İdaresinin finansman desteği ile yedi yılda 200 binin üzerinde yabani antepfıstığına göz aşısı yaptık. Bu yıl meyvelerini toplamaya başladık. Üreticilerimiz ciddi miktarda gelir elde etti. 500-600 kg ürün alınan bir köy de bu yıl sadece 42 bin kg antepfıstığı satıldı. Bizlerde Antepfıstığını ilimizde yaygınlaştırmak için Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsünden toplam 890 adet aşılı Antepfıstığı fidanı getirilerek Eceabat, Ezine, Ayvacık ilçelerimizde kapama bahçe oluşturulmak üzere üreticilerimize dağıtıyoruz” dedi.