Burak Tayiz: Tüketim toplumunun gölgesinde ekolojik okuryazarlık

İnsanlık, kendi tarihi boyunca hiç olmadığı kadar büyük bir krizle karşı karşıya. Üstelik bu kriz zinciri günbegün daha karmaşık hâle gelirken ulusal toplum ve küresel hafıza aynı ezberleri tekrarlayıp duruyor. 

Bugün yeryüzünün bir kısmı nükleer korkularla yoğrulurken, bir diğer bölümü inanç savaşlarına esir düşüyor. Ekonomik kârlar, yaşamın aslını aşan bir amaç haline geldi ve bu düşünce biçimiyle hareket eden 7,8 milyarı aşkın insan, aslında  kendi kendisini tehdit eden bir unsura dönüştü.    İşte tam bu noktada  ekolojik okuryazarlık belki de kurtuluşumuzun kodlarına gizlenmiş en büyük hazine…

Gezegenimizde yaşam desteği sistemlerinin birbiriyle etkileşimini anlamlandırmanın ise esas yolu… Ekolojik okuryazarlığın bu bağlayıcı rolünü  tesis etmek,  toplum nezdinde tabana yayılmasını sağlamak belki de 21. yüzyılın en büyük meydan okuması ve en önemli mücadelesi olacak.

IPCC’nin İklim Değişikliği  6. Değerlendirme Raporu’na göre bugün  Dünya nüfusunun  yüzde  10’u kritik seviyede su sıkıntısının görüldüğü ülkelerde yaşıyor.  Dünya üzerinde en az 3 milyar insan, kaliteli ve güvenli su  konusunda endişeler taşıyor.  2030 yılına  kadar ise 1,6 milyar insanın güvenli içme suyuna erişimi olmayacağı öngörülüyor. Dünya çapında 800 milyondan fazla insan, günlük geliri 1,25 dolardan az olan bir bütçeyle yaşam mücadelesi veriyor.  795 milyon insan  yeterli beslenme imkânından yoksun.

90 milyondan  fazla  çocuk, gereken vücut ağırlığı seviyesinin  tehlikeli derecede altında.  Afrika’da her  4  insandan  1’i  açlıkla mücadele ederken ülkemizde üretilen 123 milyonluk günlük ekmeğin 6,1 milyonu israf ediliyor. Tüm bu kritik manzaralar tüketici davranışlarının değişmesi açısından ekolojik okuryazarlığın tabana yayılmasının önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “65 ilimizde zirai don zararı var

Zirai dondan etkilenen Sakarya’nın Geyve ve Pamukova ilçelerinde bahçe...

Uzmanlar “Fiyatlar artacak” diyerek uyardı: Stok yapın

Türkiye'de 81 ilde 'zirai don' alarmı! Uzmanlar "Fiyatlar artacak"...

Don hasar raporları hazırlanırken üretici örgütlerinin dikkate alınmasını istediği hususlar

Şubat ayında Adana, Mersin ve Hatay illerinde, Nisan ayında...

Eray Özer, Abdurrahman Dilipak’la Greenpeace’i aynı noktaya getiren kanun

Gerçekten de böyle oldu: İklim Kanunu’na bir yanda Abdurrahman...