Burak Tayiz: İklim çelişkisi: Kâr mı halk sağlığı mı?

2024’te 10 yaşında olan bir çocuk, 1970’lerde aynı yaşta olan bir çocuğa gö­re üç kat daha fazla sel, beş kat daha fazla ku­raklık ve tam 36 kat daha fazla sıcak hava dal­gasına maruz kalacak.

Bu durum buzdağının görünen yüzü, ama asıl buzdağı, halk sağlı­ğının giderek derinleşen yaraları. Bu kriz, yalnızca doğanın dengesini bozmuyor; aynı zamanda toplumsal sağlığımızı da etkiliyor. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hasta­lığı olanlar üzerindeki sonuçlar kritik. Eko­lojik tahribat, toplumların direncini kırarak halk sağlığına da sirayet ediyor.

Küresel sağlık tehlikesi

Son beş yılın sıcaklık artışları, özellikle yaş­lı nüfus için küresel ölüm oranlarını korku­tucu boyutlara taşıdı. 65 yaş üstü bireylerde, 2000-2004 yılları ile karşılaştırıldığında, sı­caklık kaynaklı ölümler yüzde 85 oranında artmış durumda. Ekvador gibi iklim krizinin en sert hissedildiği ülkelerde, bu oran yüzde 1245 gibi yüksek seviyelere ulaşıyor.

Bu ve­riler iklim değişikliği kaynaklı sağlık riskle­rinin, farklı coğrafyalara yayılması adına da önemli bir referans. Öte yandan, fosil yakıt kullanımının azaltıldığı bölgelerde hava kir­liliğine bağlı ölümler giderek azalıyor. 2005 yılından bu yana fosil yakıt kaynaklı ölümler yüzde 17,7 oranında azalmış ve bu düşüşün yüzde 80’i kömür kullanımının azalmasından kaynaklanmış. Demek ki değişim mümkün. Bu adımlar elbette umut verici, ancak yeterli mi?

Küresel sağlık sistemleri sınanmaya devam edecek

Bir de işin vektör boyutu var. Bu sıradan bir terim değil; böceklerin, sineklerin, kene­lerin taşıdığı ölümcül hastalıkları ifade edi­yor. Sıcaklık artışı ve yağış düzenlerinin de­ğişmesiyle, bu ölümcül mikropları taşıyan vektörler daha önce var olmadıkları bölgele­re göç ediyor. Batı Nil virüsü, dang humması, Zika…

Liste uzun ve tehlikeli. Dünya Sağlık Örgütü, dang humması riskinin artık dünya nüfusunun yarısını tehdit ettiğini söylüyor. Kışları ılıman geçen bölgelerde bile sinek­lerin ürediğini görmek, bu tehdidin artık ka­pımızda olduğunu gösteriyor. Sineklerin ta­şıdığı bu hastalıklar sadece yayılmakla kal­mıyor, aynı zamanda kuluçka süresi kısaldığı için daha hızlı bulaşıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Mine Ataman: Azerbaycan’ın COP29 pazarlamasına devlet başkanlarından destek yok

Avrupa Komis­yonu Başkanı Leyen, Fransa Cum­hurbaşkanı Mac­ron, Almanya Baş­bakanı...

Çiftçi ekemedi fiyatlar uçtu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre ekimde taze meyve sebze...

Ekimde Gıda Enflasyonu Aylık 4,33 Oldu! / AGRO TV İLE GÜNAYDIN

https://www.youtube.com/live/zrgWK6d5HKw?feature=shared Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan Taner Öztürk'ün sunduğu...

Tarsim’in gelir koruma sigortası genişletiliyor

Her yıl içeriğine yeni riskler ve ürünler ilave edilen...