BUMİAD, zeytinlik alanların termik santrallere kömür temini amacıyla taşınmasına yönelik bir rapor hazırladı. Raporda, ağaçların taşınmasının verimliliği yok edeceği, mali kayıplara da sebep olacağı ifade edildi.
Bursa Mühendis ve Mimar İşinsanları Derneği (BUMİAD) Tarım Hayvancılık ve Gıda Komisyonu, zeytinlik alanların termik santrallere kömür temini amacıyla taşınmasına yönelik hazırladığı raporu paylaştı.
Komisyondan yapılan açıklamada, zeytinin sadece bir tarım ürünü değil, binlerce yıllık bir şifa ve yaşam kaynağı olduğuna dikkat çekilerek, “Zeytin, en doğal gıdadır; benzeri olmayan bir şifadır. Marmara ve Ege bölgelerinde, binlerce yılda oluşmuş toprak katmanlarında yaşam bulan bu ağaçların taşınması, verimliliklerini yok eder” ifadelerine yer verildi.
“Verimli yaşamaları mümkün değil”
Raporda, zeytinliklerin taşınacağı bölgelerin iklim ve toprak koşullarının mevcut alanlarla aynı olmayacağı, bu nedenle ağaçların yeni yerlerde sağlıklı şekilde yaşamasının ve ürün vermesinin mümkün olmayacağı vurgulandı.
BUMİAD Başkanı Mustafa Gümüş’ün yaptığı açıklamada Tarım Hayvancılık ve Gıda Komisyonu teknik raporundaki bilgileri şu sözlerle aktardı:
“Termik Santral: kömür, petrol gibi fosil yakıtların yakılarak elektrik enerjisi üretildiği tesistir. Yanma sonucu oluşan ısı enerjisinin %50’si elektrik enerjisine dönüşür.