Muğla Milas ile Yatağan’da koordinatları verilen zeytinlik alanları madenciliğe açan torba teklif TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda 26 saat süren görüşmelerin ardından kabul edilmişti. Teklif yasalaşırsa Muğla’da yaklaşık 50 bin zeytin ağacı ya başka bir yere taşınacak ya da kesilecek. Teklifte zeytinliklerin yanı sıra ÇED süreçleriyle ilgili olarak da tartışmalı birçok düzenleme bulunuyor.
Köylüler, çevreciler, muhalefet milletvekilleri komisyon görüşmeleri sırasında teklife sert tepki göstermişlerdi. Teklifin geçen hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyordu. Hatta AKP, kendi milletvekillerinden, muhalefetin engellemelerine karşı genel kurul görüşmelerine “eksiksiz” katılmalarını istemişti. Ancak geçen hafta genel kurulda İklim Yasa Teklifi ele alındı. Zeytinliklerle ilgili teklifin görüşmelerine başlandı ancak yarım kaldı.
Zeytinliklerle ilgili teklifin görüşmeleri bu haftaya bırakıldı. Ancak zeytinlik teklifi bu hafta da TBMM Genel Kurulu’na gelmeyecek. Genel kurulda en düşük emekli aylığını 14 bin 469 liradan 16 bin 881 liraya çıkaran düzenlemenin de içerisinde yer aldığı “torba teklif” görüşülüyor. Yaklaşık 4 milyon emekli bu düzenlemenin yasalaşmasını bekliyor. Çünkü, en düşük emekli aylığında artış olabilmesi için bu düzenlemenin bir an önce TBMM’den geçmesi gerekiyor.