Bilimsel araştırma: Kuruyemiş tüketimi beyni koruyor!

0
387

Yeni bir bilimsel araştırma, farklı kuruyemiş çeşitleri tüketmenin damar işlevi ve bilişsel performans üzerindeki uzun vadeli etkilerini değerlendirdi.

Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi; bilişsel gerileme ve kalp damar hastalıkları dahil olmak üzere yaşa bağlı sağlık sorunlarını hafifletmek için etkili yaklaşımlar. Geçmişte yapılan birçok araştırmada da kuruyemiş tüketiminin bilişsel gerilemeye karşı koruyucu olduğu belirlenmişti. Akdeniz diyetine kuruyemişleri (kabuklu yemişler) dahil eden çalışmalar da, bu ürünleri tüketen yaşlı yetişkinlerde bilişsel faydalar olduğunu saptamıştı.

Yeni yapılan bir araştırmada da farklı kuruyemiş çeşitlerini tüketmenin, yaşlı bireylerde beyin damarı işlevini nasıl etkilediği incelendi. Çalışmada, 60 – 70 yaş aralığında sağlıklı erkek ve kadınlar yer aldı. Katılımcıların vücut ağırlığı istikrarlı, vücut kütlü endeksleri ise 25 – 35 kg/metrekare arasındaydı.

Çalışma kapsamında katılımcılar her gün kaju, ceviz, fındık ve antep fıstığı içeren 60 gram karışık kuruyemiş tüketti.

Sonuçlar, kuruyemiş tüketiminin beyindeki olumlu etkilerini ortaya çıkardı

Kuruyemiş tüketimi sonrasında katılımcıların kolesterol seviyesi ve karbonhidrat alımında düşüş, besinsel lif alımında artış kaydedildi.

Karışık kuruyemiş tüketimi sonrasında beynin sol frontal lob, bilateral prefrontal korteks ve sağ parietal ve frontal lob bölgelerindeki üç kümede, serebral (beyin) kan akışında bir artış gözlendi.

Psikomotor hız ve yürütme işlevinde değişiklik kaydedilmedi. Ancak bellek alanındaki bilişsel performansta iyileşmeler tespit edildi. Benzer şekilde, kuruyemiş tüketiminden sonra periferik damar ağının bazı özelliklerinde olumlu değişimler kaydedildi.

Çalışma ile kuruyemiş tüketiminin beyin sağlığını olumlu yönde etkilediğine ilişkin artan bilimsel verileri destekler nitelikte. Burada, kuruyemişlerin faydalı olması düşüncesiyle fazla tüketimden kaçınmak gerekiyor. Farklı kuruluşların günlük kuruyemiş tüketimi tavsiyesi, 25 – 50 gram arasında değişiyor. Kendiniz için ideal tüketim miktarını belirlemek amacıyla bir sağlık uzmanına danışmanızı öneriyoruz.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar Clinical Nutrition dergisinde yayınlandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz