Ramazan Bayramı ile aileler bir araya gelip, ağızlar bayram şekeri ve çikolata ile tatlanırken, çoğu kişi çocukken yediği çikolataların tadını artık bulamadığını söylüyor. Peki ne oldu da bayram çikolatasının tadı yıllar içinde bu kadar değişti? Bu sorunun cevabı çikolatanın ham maddesi kakao fiyatlarındaki artışta saklı.
Ekonomideki sıkıntılar gıda enflasyonunu körüklerken, bayram öncesi artan talep çikolata ve şeker fiyatlarını da yukarı çekti. Tüketici Birliği Federasyonu’nun verilerine göre, 2024’ün zam şampiyonu, fiyatları bir yılda yüzde 206’dan fazla yükselen çikolata oldu. Bu artışın sebebi olarak da ham madde maliyetlerindeki rekor yükseliş gösteriliyor.
Çikolatanın ham maddesi kakao, küresel ısınmanın neden olduğu aşırı sıcaklıklar ve yoğun yağıştan kötü etkilendi. İklim etkisi kakao üretiminin yaklaşık yüzde 80’inin yapıldığı Batı Afrika’da ciddi hasat düşüşlerine yol açarken, ham maddede tedarikindeki sıkıntılar çikolata fiyatlarının rekor seviyelere ulaşmasına neden oldu.
BBC Türkçe’nin haberine göre; iklim etkisinin azaldığı, ham madde üretiminin daha verimli geçtiği dönemlerde bile, küresel piyasada ham madde fiyatları düşerken Türkiye’de fiyatlar yüksek kaldı.
Türkiye’de fiyatlar neden düşmüyor?
TÜİK verilerine göre, Şubat 2025’te çikolata ve şekerleme fiyatları yıllık yüzde 73 oranında arttı. Gıda enflasyonunun yüksek seyretmesi de bu artışta etkili oldu.
Ocak 2025 itibarıyla, TÜİK’e göre yıllık gıda enflasyonu yüzde 41,8, ENAG’a göre ise yüzde 61,2 seviyelerinde gerçekleşmişti. Bayram öncesi artan talep de fiyatları yukarı çekmeye devam etti.