‘Bakanlık denetim yapsın’ çağrısı: Et fiyatları üreticide düştü, market ve lokantalara yansımadı

ESK’nın dana ve kuzu kesim fiyatları, son 2 ayda 410 TL’den 310 TL’ye kadar geriledi. Üretici “Girdi maliyetlerimizde düşüş olmamasına rağmen hayvanlarımızı kesime uygun fiyattan veriyoruz. Ama perakendede fiyat düşüşü görmüyoruz. Madem fiyatlar düşmeyecek biz neden ucuz fiyattan kesime hayvan gönderiyoruz? Perakendede fırsatçılık var. Bakanlık ette perakendeye müdahale etmeli” dedi.

Yılbaşında tarihî zirveyi gören et fiyatları, son iki aydır düşüş seyrine devam ediyor.  Et ve Süt Kurumunun kırmızı et ithalatına hız vermesi ile başlayan düşüş eğilimi, Kurban Bayramı’nın yaşanması ile iyice hissedilir oldu. Piyasada et talebi azaldı. ESK’nın belirlediği kesim fiyatları da dibi gördü.

'Bakanlık denetim yapsın' çağrısı: Et fiyatları üreticide düştü, market ve lokantalara yansımadı - Sayfa 2

Ocak ayında kombinalarda dana yağsız kesim fiyatı 380 ila 410 liraya kadar çıkmıştı. Bugün ise 310 ila 325 liraya düştü. Bütün bu yaşananlar; bu yılbaşında 600 lirayı gören dana kuşbaşının fiyatını 450 liraya, yine aynı dönem 520 lirayı gören kıymanın kilosunu 410 liraya kadar geriletti.

Ancak bu durum lokanta, market ve kasaplara yansımadı. Yeme içme sektöründe menü fiyatlarındaki artış bütün hızıyla devam ediyor. Aynı şekilde kasaplarda et fiyatları aynı seyrini koruyor.

'Bakanlık denetim yapsın' çağrısı: Et fiyatları üreticide düştü, market ve lokantalara yansımadı - Sayfa 3

Marketlerdeki et ve işlenmiş ürün fiyatlarında düşüş yaşanmadı. Üreticiler “Kesim fiyatları iyice düştü. Bizler ESK’ya uygun fiyattan et vermeye de razıyız. Ancak piyasaya bakıldığında perakendeye yansıyan bir durum yok. Bakanlık lokanta, kasap ve marketlere giren etlerin fiyatlarına baksın” diyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

3.3 Milyar Liralık Destekleme Ödemesi Bugün Hesaplara Aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 3 milyar 305...

Bitkisel üretimde 2025 zor geçecek: TÜİK verileri kayıpları gösteriyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2025 yılına ilişkin ilk bitkisel...

Bu yaz meyveye uzaktan bakacağız

Zirai don nedeniyle meyve üretiminde milyonlarca ton kayıp yaşanacak....

Beyaz altın ekiminde sona gelindi

Beyaz altın olarak tanımlanan çeltik ekiminde sona doğru... Karabük'te...